u skladu s epidemiološkim mjerama

Tri koncerta ciklusa 'Mladi za mlade' HGM-a ove godine u Grožnjanu

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 11.08.2020 15:02
  • Objavljeno 11.08.2020 u 15:02
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Ovogodišnji ciklus 'Mladi za mlade' Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dio svojeg programa seli u Grožnjan, gdje će tako ljetni program glazbenih radionica i edukacijskih seminara upotpuniti tri koncerta istaknutih i nagrađivanih mladih glazbenika

Na grožnjanskoj lokaciji ciklusa 'Mladi za mlade' u dvorani Kaštel u Grožnjanu nastupit će 18. kolovoza mladi pijanist Zvjezdan Vojvodić, a koncert je posvećen istaknutom talijanskom pijanistu Arturu Benedettiju Michelangeliu, u sklopu 50. obljetnice Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. Drugi koncert Ciklusa održat će se 25. kolovoza, a grožnjansko će glazbeno ljeto tom prilikom obogatiti Katarina Kutnar na violini i Katarina Krpan na glasoviru.

Katarina Kutnar je dobitnica 1. nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 2016., pobjednica Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru 2018., te finalistica Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml 2017. Katarina Krpan cijenjena je pijanistica i voditeljica Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu.

Koncertni ciklus Hrvatske glazbene mladeži zaključit će gostovanje, 4. rujna, u Grožnjanu fagotista Matka Smolčića, dobitnika nagrade za najboljeg mladog glazbenika godine međunarodne medijske asocijacije International Classical Music Award (ICMA).

Grožnjan je poznati centar glazbenih mladeži iz cijelog svijeta gdje se svako ljeto održavaju radionice i seminari namijenjeni edukaciji mlade publike. Ove godine, majstorske seminare violine, viole, violončela i kontrabasa vode Anđelko Krpan, Milan Čunko i Branimir Pustički iz Hrvatske te Ilin Dime Dimovski iz Makedonije.

Anđelko Krpan i Milan Čunko, uz Mihovila Karuza, stalni su voditelji Komornog gudačkog orkestra HGM-a koji je nastao prije devet godina u okviru grožnjanskih, majstorskih seminara. Orkestar okuplja mlade, perspektivne glazbenike, studente Muzičke akademije u Zagrebu, a u ljetnim mjesecima okupi i polaznike seminara koji se već gotovo dva desetljeća održava u Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu.

U okviru ciklusa 'Mladi za mlade', orkestar će 10. listopada nastupiti u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a publika će glazbenike moći poslušati kao dio novog orkestra Zagrebačkih mladih filharmoničara do konca 2020.

Ciklus 'Mladi za mlade' HGM-a, ustanovljen 1992., predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku. U suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije, HM Aktivom, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Gradom Zagrebom, zagrebačkim Gradskim uredom za kulturu, Unison - Hrvatskim glazbenim savezom, Glazbenom mladeži Splita i Muzičkom omladinom Srbije te Ženskim klubom Lyins contesa Nera, HGM u Ciklusu promovira najbolje mlade glazbenike, dobitnike raznih nagrada ili pobjednike i laureate natjecanja.

To su Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, Međunarodno takmičenje muzičke omladine Beograda, natjecateljski Ciklus koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, te International Classical Music Award (ICMA).

Svi programi u Grožnjanu održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama, a koncerti se prenose putem YouTube kanala kojemu se svi zainteresirani mogu priključiti prateći Facebook stranice Hrvatske glazbene mladeži, @jmcroatia.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!