SVILIČIĆ, GUNJAK, MATANIĆ

Tri hrvatska filma na festivalu u francuskim Alpama

01.12.2014 u 19:48

Bionic
Reading

Na Šestom festivalu europskog filma Les Arcs, koji se održava od 13. do 20. prosinca u francuskim Alpama, u službenoj konkurenciji prikazat će se dva hrvatska filma, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića i "Kokoška" Une Gunjak, dok će se u industrijskom programu predstaviti "Zvizdan", novi film Dalibora Matanića.

'Takva su pravila' se natječe za nagradu Crystal Arrow s još jedanaest filmova, među kojima su i nova ostvarenja Susanne Bier te Petera Stricklanda, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Sviličićev film dosad je osvojio sedam nagrada na međunarodnim festivalima, među ostalim, u Veneciji, Varšavi, Cottbusu, Stockholmu i Minsku.

Kratkometražni film 'Kokoška' Une Gunjak nastao je u njemačko-hrvatskoj koprodukciji i već ima 21 festivalsku nagradu. Na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Bosporu osvojio je nagrade za najbolji međunarodni kratkometražni film i najbolji scenarij, dok je glumica Iman Alibalić osvojila nagradu za najbolje dječje glumačko ostvarenje. 'Kokoška' je nominirana i za 27. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film, koja će biti dodijeljena 13. prosinca u Rigi.


U programu 'Work in progress' predstavit će se dugometražni igrani film 'Zvizdan'. Film prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Taj Matanićev film je nedavno dobio i potporu Eurimagesa.

Opsežnošću programa s više od stotinu filmova, koncerata i drugih događanja, Festival europskog filma Les Arcs afirmirao se kao jedno od najvažnijih mjesta za promociju europskih kinematografija i umrežavanje europskih filmaša. Održava se u skijaškom centru Les Arcs u francuskoj Savoji.