PRISTIGLA 244 prijedloga

Traže se nove hrvatske riječi: Lockdown bi mogao postati društvostaj ili obustavka, a pandemija velepošast

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2021 13:00
  • Objavljeno 01.03.2021 u 12:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusikova / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Časopis 'Jezik' i Zaklada 'Dr. Ivan Šreter' objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu 'Dr. Ivan Šreter' za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju covida-19.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka. Riječ hihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Prijedlozi za nove hrvatske riječi

pandemija - velepošast

komorbiditet - subolest

respirator  - dišnik ili disajnik

lockdown - društvostaj ili obustavka

sneez protector  - kihorbran (stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada)

samoizolaciju - samoosama

newsletternovosnik

regenerator - obnovnik

solarna ploča - suncozor

osoba koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha - rukozborac

screenshotati  - preklikati

tabu - zabranjenica

korektor - prebrisač ili prebrisnik

etui za kartice - kartičnik

Na natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, tajnica časopisa 'Jezik'. Povjerenstvo za izbor nove riječi čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa "Jezik". Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni u medijima.

Javna i svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak uzvanika – ove godine, nažalost, javne dodjele neće biti zbog epidemije.

Najuspješnijim tvobenjacima pripast će diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego prijašnjih godina – 4000 kuna za prvu najbolju riječ, 2000 za drugu i 1000 za treću riječ – pošlica je pogodila sve, pa tako i darovatelje nagrada, priopćeno je u ponedjeljak iz Odnosa s javnošću Zaklade 'Dr. Ivan Šreter' i časopisa 'Jezik'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!