NOVE HRVATSKE RIJEČI

Zapozorje, bilješkinja i oznak pobijedili, a svoju priliku još čekaju sebić i mišište

18.03.2019 u 10:14

Bionic
Reading

'Zapozorje' je najbolja nova hrvatska riječ, a osmišljena je kako bi zamijenila riječ 'backstage'. Njena autorica je profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić te je pobijedila na natječaju časopisa Jezik kojim se već godinama biraju nove hrvatske riječi

Drugu nagradu osvojio je hrvatski veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ 'oznak', kojom predlaže zamijeniti riječ 'brend'. Profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ - 'bilješkinja', javlja HRT.

Časopis Jezik godinama provodi ovaj natječaj na koji se prijavljuju autori novih riječi, a među dosadašnjim odabranim našle su se, primjerice, uspornik umjesto ležećeg policajca te zatipak umjesto tipfelera.

Na ovogodišnji natječaj za Nagradu 'Doktor Ivan Šreter' pristiglo je oko 100 novih riječi gotovo 50-ak autora.

'Neke dobre riječi, kao često spominjani 'sebić' za selfie, 'mišište' za podlogu za računalni miš ili 'kucanj' kao zvuk koji nastaje kucanjem, nisu mogle doći u obzir za nagradu jer su ih predlagale osobe bliske članovima povjerenstva, ali to ne smeta da ih ističemo i upozoravamo na njih', izjavila je nedavno u Glasu Slavonije profesorica Sanda Ham, predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje nove riječi. Među ostalim, spomenula je još neke riječi koje su se našle u užem izboru: istinik - detektor laži; niznik - algoritam; odnosnik - korelat; označnik - hashtag; prisjetni - memorijalni; smičnica - zipline; utik - stick; zračilo - radioaktivna tvar.