IMA IH JOŠ...

'Zatipak' je najbolja nova hrvatska riječ

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2012 16:01
  • Objavljeno 31.03.2012 u 16:01
pisanje tipkanje laptop

pisanje tipkanje laptop

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Riječ 'zatipak' (tipfeler) pobijedila je na ovogodišnjem natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik

Autor pobjedničke riječi Šandor Dembitz dobio je nagradu 'Dr. Ivan Šreter' i 5.000 kuna

Drugu nagradu i 3.000 kuna osvojio je Eduard Beg za riječ 'nekapnica' (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi sprečavanja kapanja vina pri nalijevanju), a Martina Kobaš za riječ 'dodirnik' (touch screen) dobio je treću nagradu i 1.500 kuna

Povjerenstvu za izbor nove najbolje hrvatske riječi pristiglo je 1.600 riječi koje je poslalo 1.200 natjecatelja. U uži izbor predloženo je stotinjak riječi.

Ove godine dodijeljeno je po prvi puta priznanje 'Dr. Ivan Šreter' za promociju hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji. Priznanje su dobili autori Boška Trbojević, Lana Hudeček, Maja Matković i Igor Čutuk za Jezični priručnik Coca-Cole HBC Hrvatska.

Natječaj za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa Jezik prvi put je raspisan 1993., a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić.

Godine 2006., pokrovitelj natječaja postaje Zaklada 'Dr. Ivan Šreter', a nazvana je po hrvatskom liječniku poznatom po tome što je u Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog uporabe hrvatskog jezika.

Dr. Sanda Ham, glavna urednica časopisa Jezik i predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje riječi, kazala je da je ovogodišnji, šesti natječaj izazvao najveću pozornost te da je na njega pristigao do sada najveći broj riječi i natjecatelja.

Književnik Hrvoje Hitrec ustvrdio je da 'bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog utjecaja izvana, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik'.

U dosadašnjih pet natječaja nagrađene su riječi suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!