HIGIJENA KNJIGA

Tragovi herpesa i kokaina pronađeni na '50 nijansi sive'

19.11.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu pokazalo je da knjiga 'Pedeset nijansi sive' na sebi ima tragove virusa herpesa i kokaina

Tijekom istraživanja znanstvenika Katoličkog sveučilišta u Leuvenu provedene su kemijske analize deset najposuđivanijih knjiga iz knjižnica.

Na knjigama 'Pedeset nijansi sive' autorice E. L. James i 'Tango' Pietera Aspe pronađeni su tragovi virusa herpesa i kokaina, piše Guardian. Zanimljivo je da je svih deset najtraženijih knjiga iz knjižnica Antwerpena pozitivno na kokain.

Profesor toksikologije Katoličkog sveučilišta u Leuvenu Jan Tytgat rekao je da su tragovi herpesa i kokaina premali da bi predstavljali prijetnju za čitatelje.

'Razina nađena na knjigama neće imati efekt na ljude', kazao je Tytfat.

Ovo nije prvi slučaj da su znanstvenici istraživali higijenu knjiga.

Studija Dnevnika kliničke epidemiologije pokazala je da knjige iz knjižnice ne predstavljaju rizik za zdravlje čovjeka. U sklopu studije provedene su kemijske analize na 15 knjiga iz knjižnica i 15 knjiga iz obiteljskih domova. Na stranicama četiriju knjiga iz knjižnica te triju knjiga iz privatnih domova nađeno je između jednog i četiri mikroorganizma, no u razinama koje nisu opasne za ljude.

U pojedinim knjižnicama u Japanu odlučili su da neće riskirati te instalirali kutije koje eliminiraju bakterije. Čine to pomoću UV zraka te su uspješne u uklanjanju zlatnog stafilokoka i E.coli. No bakterije uklanjanju samo s korica knjige, no ne i s pojedinačnih stranica.