NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Tportalov žiri odabrao 11 polufinalista za književnu nagradu

15.04.2020 u 13:22

Bionic
Reading

Na 13. natječaj za najbolji hrvatski roman pristiglo je 50 romana, od kojih je žiri odabrao njih 11 koji ostaju u konkurenciji za književnu nagradu tportala

Književnu nagradu tportala u vrijednosti od 50 tisuća kuna dobit će autorica ili autor najboljeg romana izdanog u Hrvatskoj u 2019. godini, a o tome tko će to biti, odlučuje peteročlani žiri koji je za ovo, 13. izdanje nagrade, u novom sastavu.

Čine ga prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica Andrea Milanko, ujedno predsjednica, koja je na njihovom predstavljanju u studenome 2019. rekla da su se odlučili na suradnju s književnom nagradom tportala jer se radi o priznanju koje promocijom autora i književnog stvaralaštva daje velik poticaj čitanju.

Na ovogodišnji, 13. natječaj za književnu nagradu tportala pristiglo je 50 naslova, a žiri je sada izabrao polufinalnih 11. To su:

Nemirnica, Mihaela Gašpar, Disput

Naslovom se oslanjajući na naziv elementa satnog mehanizma koji njegovo otkucavanje čini mogućim i monotono preciznim, autorica poručuje da otkucava i čitav svijet, samo čovjek o tome nikad ne misli, zaokupljen bučnijim stvarima. Otkucavanja nije bio svjestan ni njen glavni junak Josip Majdak, premda je pola života proveo radeći kao urar, sve dok mu nije zaprijetila smrt.

Kako zavoljeti morskog psa?, Nataša Govedić, Sandorf

Prvi roman za odrasle Nataše Govedić istražuje dugogodišnji odnos dviju prijateljica, a kroz 64 poglavlja tematizira ga ne samo kroz brojne varijante osobne fikcije, autobiografije ili samosuočenja, nego i kroz lirske, epistolarne, filozofske dionice, kroz prozne eseje i obrade dramskog i filmskog pripovijedanja, ali i kroz interludije u formi bajke i likovne refleksije.

Nadohvat, Ena Katarina Haler, V.B.Z.

U realističkom ključu i s čestim lirskim momentima romaneskni prvijenac Ene Katarine Haler, 'Nadohvat', prikazuje seoski život Banovine, koji ljudi toga kraja nastoje voditi i u duboko tragičnim okolnostima Drugog svjetskog rata. Kadar se potom s njihova najbližeg susjedstva širi na čitavo mjesto Zrin, toponim dotad znan tek kao sjedište plemića Šubića Zrinskih, dok se epizodno oživljava i salonsko ozračje ratnog Zagreba.

Proslava, Damir Karakaš, OceanMore

Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika, Like. U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu, pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja.

Južina, Nebojša Lujanović, Fraktura

Kada, razočaran i prevaren, mladi doktor znanosti i umjetnik Pavle Kafadar zvan Paško odluči raskrinkati i uništiti karijeru uglednog profesora Josipa Grge Karamana, i ne sluti da će pokrenuti lavinu događaja. U svoj pomno smišljeni plan uključuje splitske redikule, torcidaše, branitelje... no stvari ubrzo izmiču njegovoj kontroli.

Plivač, Ivica Prtenjača, V.B.Z.

U rano ljeto 1991., kad je već svima jasno da će uskoro početi rat, junak romana odlazi iz Zagreba na neimenovani otok jer misli da će tamo lakše preživjeti ono što se sprema. Uskoro biva mobiliziran, evidentiraju ga i pošalju kući gdje čeka konačni poziv za odlazak na ratište. U tim trenucima započinje duboka, istinska drama jednog mladića - istovremeno ga preplavljuje strah za život i novopronađena ljubav

Drhtajništvo, Igor Rajki, Hena com

U romanu 'Drhtajništvo' prisutan je nadjunak - jezik, neobično živ organizam s kojim glavni junak ima najpotpuniji, najuzbudljiviji, najživotniji i najotvoreniji odnos. U svijetu koji nema ni volje ni talenta za riječ, Pisac i Jezik vole se sizifovski hrabro i nadahnuto.

Bogovi neona, Nenad Stipanić, Sandorf

Jedan od najradikalnijih eksperimenata naše književnosti govori o avanturističko-mističkom pokušaju sjedinjenja i nadilaženja humanih okvira prelaskom u transhumane kategorije, a činom atentata na Kristovo srce, u čijoj aorti se nalazi sam autor, Nenad Stipanić, i njegovi pomoćnici, fluorescentni zečevi, Ljetna Inteligencija, Gea++...

W, Igor Štiks, Fraktura

Pariški lijevi intelektualac nakon više od 25 godina dolazi na Jadran na čitanje oporuke Waltera Stiklera, konzervativnoga francuskog filozofa koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen na dalmatinskom Otoku. Upoznaje aktivisticu Tessu Simon, s kojom polako upoznaje tajnovitu i vratolomnu storiju o Walteru.

Pedeset cigareta za Elenu, Marina Vujčić, Fraktura

Oliver Radman na svoj pedeseti rođendan odluči 24 sata ostati budan i u čast svojoj poginuloj sestri blizanki ispuniti sasvim bizaran zavjet - popušiti 50 cigareta i sačuvati 50 opušaka. Ta njegova bezazlena noćna šetnja na koju se uputio kako bi ostao budan, međutim, utjecat će na živote troje neznanaca na način koji Oliver nije mogao ni zamisliti.

Stranka, Bojan Žižović, Sandorf

U svome debitantskom romanu Bojan Žižović opisuje moralno retardiranog i intelektualno potkapacitiranog, ali megalomanski ambicioznog i 'perspektivnog' mladića kako se strelovito uspinje ljestvicom stranačke hijerarhije, od puzanja ispod kancelarijskih stolova do olimpskih predsjedničkih visina.

Pet finalnih naslova tportalov žiri odabrat će početkom svibnja, a pobjednica ili pobjednik bit će proglašen/a u drugoj polovici svibnja.

Lani je književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman dobio Nikola Petković za 'Put u Gonars' u izdanju Profila, a godinu ranije pobijedila je Dubravka Ugrešić s romanom 'Lisica', objavljenim u izdanju nakladničke kuće Fraktura.

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman 'Adio kauboju' (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' (Fraktura) te autori Kristian Novak, koji je nagrađivan dva puta, za roman 'Ciganin, ali najljepši' (OceanMore) te za 'Črnu mati zemlu' (Algoritam, novo izdanje OceanMore), potom Dalibor Šimpraga za roman 'Anastasia' (Durieux), Tahir Mujičić za roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' (AGM), Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za 'Doba mjedi' (Tim Press).