KNJIŽEVNA NAGRADA TPORTALA

Tportal 13. put raspisao natječaj za najbolji hrvatski roman

29.01.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Tportal je raspisao svoj trinaesti natječaj za najbolji hrvatski roman, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade tportala pripast će 50 tisuća kuna

O dobitniku 50 tisuća kuna vrijedne nagrade roman@tportal.hr odlučuje peteročlani žiri koji čine prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica i predsjednica žirija Andrea Milanko.

Žiri će najprije odabrati 11 polufinalnih, zatim pet finalnih naslova, a ovogodišnja dobitnica ili dobitnik bit će poznati u svibnju.

U konkurenciju za književnu nagradu tportala ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini (u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019.), a mogu ih prijaviti izdavači ili autori od 1. do 15. veljače 2020.

KLIK

Formular prijavnice

Detalji o uvjetima natječaja i izboru dostupni su u Pravilniku natječaja. Sve o tijeku natječaja pratite na tportalu, kao i na stranici kultura.tportal.hr na Facebooku.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je dvanaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman 'Put u Gonars' pisca Nikole Petkovića, u izdanju Profila.

  • +6
Dosadašnji dobitnici književne nagrade tportala Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Godinu ranije nagrađena je Dubravka Ugrešić za roman 'Lisica' koji je izdala Fraktura, a Kristian Novak za 'Ciganina, ali najljepšeg' (OceanMore) nagradu je dobio 2017. To mu je bio drugi put da osvaja tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’ (Durieux), Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’ (Tim Press).