KNJIŽEVNA NAGRADA TPORTALA

[VIDEO/FOTO] Oni odlučuju o tome koji je sljedeći najbolji hrvatski roman: Pazite, čitamo vas!

03.11.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon dosadašnjih 12. uspješnih izdanja književne nagrade, tportal u svom sljedećem, 13. izdanju, donosi promjenu i predstavlja novi žiri. Zadatak izbora najboljeg hrvatskog romana, koji je proteklih godina sjajno obavljao peteročlani stručni žiri, sada preuzimaju kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić.

Andrea Milanko, koja je ujedno i predsjednica žirija književne nagrade tportala, rođena je u Splitu 1983., a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Tamo je i doktorirala temom iz književne teorije, a trenutno radi kao docentica na Katedri za teoriju književnosti pri Odsjeku za kroatistiku. Pisala je i književnu i stručnu kritiku za 'Zarez', 'Vijenac', 'Treću', 'Quorum' i 'Književnu republiku'.

Na suradnju s književnom nagradom tportala odlučila se jer se radi o priznanju koje, kako je objasnila, promocijom autora i književnog stvaralaštva daje velik poticaj čitanju.

'Jean-Paul Sartre rekao je da je čitanje upravljano stvaranje. Time vas je zapravo sve pozvao da aktivno sudjelujete na razvijanju vlastite imaginacije, kreativnom rješavanju problema i zamišljanju svjetova koji ne postoje', kaže Milanko čitateljima, a domaćim autoricama i autorima poručuje: 'Pazite, čitamo vas!

Andrea Milanko Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Osobito danas, u doba brzog života, čitanje je neizmjerno važno', slaže se i članica žirija Vanda Mikšić, prevoditeljica, pjesnikinja i znanstvenica rođena u Šibeniku 1972.

'U radu žirija odlučila sam sudjelovati iz kolegijalnosti prema piscima, autorima, ljudima od pera koji žive za književnost. Mislim da je jako bitno da postoji nagrada koja ih može stimulirati u njihovom daljnjem radu i nagraditi roman koji je doista kvalitetan', kaže Mikšić koja radi kao izvanredna profesorica na Odjelu za francuske i frankofonske studije na zadarskom Sveučilištu.

Iza sebe ima nekoliko knjiga poezije i poetske proze, koje su joj, osim u Hrvatskoj, objavljivane i u Francuskoj i Makedoniji te oko 60 prijevoda s talijanskog i francuskog. Najveće domaće priznanje za prevođenje, Nagradu 'Iso Velikanović', dobila je 2015., za rad na romanu Georgesa Pereca 'Život način uporabe'.

Vanda Mikšić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Žiriju se pridružila i kazališna redateljica Anica Tomić, poznata po nagrađivanim predstavama poput 'Oprostite, mogu li vam ispričati?' i 'Ovo bi mogla biti moja ulica' u Zagrebačkom kazalištu mladih i 'Magic evening' u Teatru &TD.

Tomić je rođena u Zagrebu 1980. i knjigama je, kako kaže, okružena odmalena.

'Upravo su knjige jedan od razloga zašto sam postala kazališna redateljica. One su mi od najranijih dana otvarale neke nove svjetove s kojima se inače ne bih mogla susretati', kaže Tomić koja uz diplomu kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, ima i diplomu iz komparativne književnosti i kroatistike na Filozofskom fakultetu. Trenutno, uz kazalište, radi i kao vanjska suradnica na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Anica Tomić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Član žirija i pisac Robert Perišić za književnu nagradu tportala kaže kako je jedno od najvažnijih priznanja za domaće romanopisce, ali da je važna i za čitateljstvo.

'Informiranjem o širem izboru, potom o užem izboru knjiga i na koncu, o samom dobitniku, (čitatelji) dobivaju orijentir o tome što je najvrednije za čitati od domaćih romana', kaže Perišić čiji je 'Naš čovjek na terenu' iz 2007. dosad objavljen u 11 zemalja. Tim stopama ide i roman 'Područje bez signala', koji je bio finalist književne nagrade tportala 2016., a kojemu je ove godine, uz ostale, objavljen i francuski prijevod. Američko i britansko izdanje izlaze u proljeće 2020.

Perišić je rođen u Splitu 1969., a hrvatski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje živi i radi kao slobodni umjetnik.

Robert Perišić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Boris Jokić, posljedni član žirija književne nagrade tportala, kaže da se veseli radu i čitanju.

'Proteklih su godina hrvatske spisateljice i pisci pokazali da imaju i kreativnosti i inovativnosti i gotovo sam siguran da će i ove godine pokazati i dokazati to isto', kaže Jokić, koji je tportalov kolumnist te voditelj glazbeno-obrazovne emisije 'Glazbeni kurikulum' na Yammat FM-u.

Rođen je 1976. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao psihologiju. Nakon toga magistrirao je i doktorirao iz područja obrazovnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, a od 2002. radi u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja. Trenutno je u statusu višeg znanstvenog suradnika.

Boris Jokić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

  • +12
Žiri književne nagrade roman@tportal.hr Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Proteklih godina članovi žirija književne nagrade tportala bili su književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, kazališni redatelj Ivica Buljan te književna prevoditeljica Ursula Burger.

Lani su najboljim romanom proglasili 'Put u Gonars' Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil, a autor je nagradu vrijednu 50 tisuća kuna primio 3. lipnja na svečanoj dodjeli u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Žiri ga je izabrao među 49 prijavljenih knjiga pristiglih na 12. tportalov natječaj za književnu nagradu. U svibnju prošle godine izbor su najprije suzili na 11 polufinalnih, a potom na pet finalnih naslova. Uz 'Put u Gonars', u finalu su bili romani 'Divlje guske' Julijane Adamović (Hena com), 'Gitara od palisandra' Kristine Gavran (Disput), 'Ezan' Ivane Šojat (Fraktura) i 'Pacijent iz sobe 19' Zorana Žmirića (Hena com).

Prethodnih godina književnu nagradu tportala dobili su autorice Dubravka Ugrešić za roman 'Lisica' (Fraktura), Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ (Fraktura) te autori Kristian Novak za romane 'Ciganin, ali najljepši' (OceanMore) i 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore), Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’ (Durieux), Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’ (Tim Press).

Tportal će svoj trinaesti natječaj za najbolji hrvatski roman raspisati početkom siječnja, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade pripast će 50 tisuća kuna. Domaće izdavače i autore pozivamo da nam već sada šalju romane koje žele prijaviti. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini (u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019.).