CIKLUS EUROPSKOG KAZALIŠTA

Tiranin Macbeth posjetio ZeKaeM

04.02.2009 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon slovenske premijere u ljubljanskome Cankarjevu domu, predstava 'Macbeth after Shakespeare' premijerno je izvedena na daskama ZeKaeMa

Premijerna izvedba predstave 'Macbeth after Shakespeare' prva je u nizu gostovanja najavljenih u sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih. Režiju ovoga zahtjevnog komada autora Heinera Müllera potpisuje redatelj Ivica Buljan, a nastala je u produkciji Novog kazališta iz Zagreba i Mini teatra iz Ljubljane te u koprodukciji ZeKaeMa i Cankarjeva doma.

Müller je originalnog Shakespeareovog Macbetha lišio magije i 'sudbinske predodređenosti', iz njega izbacivši vještice koje su glavnom junaku prorekle da će postati kralj. Gledatelji su tako imali prilike upoznati Macbetha kao tiranina vođenog samo željom za vlasti. Natprirodne sile više ne igraju važnu ulogu, povijest nasilja nema kraja, krv vodi u nova ubojstva, a svaki novi krug je strašniji. Iz drame su uklonjeni trenutci refleksije, a monolozi radikalno skraćeni.

Fotografija:Roman Avdagić

Glavne uloge tumačili su Marko Mandić i Milena Zupančič, a u predstavi su glumili Polona Vetrih, Jurij Drevenšek, Jure Henigman, Jose, Stipe Kostanić, Domen Valič i Anže Zevnik.

Njemački dramatičar, pjesnik i esejist Heiner Müller (1929-1995) smatra se najvećim njemačkim dramatičarom 20. stoljeća poslije Bertolta Brechta. Müllerov neortodoksni prijevod 'Macbeth after Shakespeare' ostao je zabilježen u analima istočnonjemačke kazališne kritike.

Ciklus Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih pokrenut je 2006. s nakanom da se zagrebačkoj publici omogući uvid u kretanja na recentnoj europskoj kazališnoj sceni.