USPJEH GLUMICE ZVIZDANA

Tihana Lazović priželjkuje sljededeću ulogu u komediji

16.12.2015 u 15:24

  • +14

HAVC predstavio ovogodišnje uspjehe domaće kinematografije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Julien Duval

Bionic
Reading

U samo 52 tjedna ove godine stalo je nevjerojatno puno toga za hrvatske filmove - njih 96 sudjelovalo je na sedamdeset svjetskih filmskih festivala, na kojima su osvojili četrdesetak nagrada", rekao je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, saževši ovogodišnje uspjehe domaće kinematografije.

Izvijestio je i kako je protekle godine zabilježeno i 400 snimajućih dana u Hrvatskoj, izdvojivši i uspjeh u radu mreže neovisnih kina diljem zemlje. "Mreža neovisnih kina se razvijala, rasla i mijenjala svoje sredine, ustvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare, na kojoj se okupio i niz filmaša koji su svemu tome doprinijeli.

Najnovija u nizu dobrih vijesti na koje je HAVC podsjetio na kraju godine ona je o uvrštavanju Tihane Lazović na popis deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica, u sklopu European Shooting Stars programa.

"To je ogromna stvar, a kada sam pročitala obrazloženje imala sam osjećaj kao da se radi o nekom drugome", rekla je Lazović. Napomenula je kako ne bira uloge, već one biraju nju no iako, kako kaže, ne razmišlja o budućim projektima, ne bi imala ništa protiv da se nakon "Zvizdana" Dalibora Matanića i filma "Šuti" Lukasa Nole za nju pojavi neka komedija.

Jure Pavlović, koji je za film "Piknik" prošli vikend u Berlinu osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, tzv. europskog Oscara, rekao je kako to nije očekivao jer je mislio da uz mnoge izuzetno kvalitetne filmove u konkurenciji nema šanse biti nagrađen.

Kako je film nedavno prikazao i u Los Angelesu, na projekcijama za članove američke Akademije koja odlučuje o Oscarima, usporedio je prijem filma na dva kontinenta. "Amerika je drugačija, njih puno više zanima kontekst i da je sve jasno rečeno, dok je europska kinematografija suptilnija i europski članovi Akademije se prepuste doživljaju filma".

Pavlović smatra da je uspjehu filma doprinijela njegova jednostavnost. "Odnos oca i sina je ono univerzalno i svima razumljivo u tom filmu, samo je čitanje konteksta drugačije", ustvrdio je.

Za naredno razdoblje planira dva projekta, dugometražni igrani film "Samo zatvori oči" i dokumentarni "Posljednja reprezentacija" o posljednjoj košarkaškoj reprezentaciji u bivšoj državi.

O uzletu hrvatskog filma svjedoči i Dubravka Turić, redateljica filma "Belladonna", u kojem je obradila svoja razmišljanja o ljudskim odnosima, posljedicama rata i empatiji.

Festivalski život tog filma s uspjehom je počeo u Veneciji gdje je nagrađen, a sada ga očekuje sudjelovanje na prestižnom američkom filmskom festivalu Sundance.

"Zajedno s ekipom filma presretna sam zbog njegova uspjeha, a od Sundancea očekujem dobar prijem, dobar provod i Roberta Redforda", rekla je Turić, kojoj je "Belladonna" redateljski prvijenac, nakon dugogodišnje karijere montažerke. "Režija me zanimala još od fakulteta, a sad sam skupila hrabrosti i drago mi je da je ovako ispalo", dodala je.

"Volim ekipni rad, bilo mi je jako lijepo raditi na filmu, a odličan je i osjećaj kada si 'sam svoj gazda'", napomenula je Turić, dodavši da sada ima dva projekta u razvoju, dramu o međuljuskim odnosima i crnu komediju.

U sklopu konferencije za novinare, održanoj u Gliptoteci HAZU, prvi je put prikazan trailer novog filma Zrinka Ogreste "S one strane" .