BITKA S ALZHEIMEROM

Terry Pratchett priprema dokumentaciju za eutanaziju

15.11.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Britanski pisac Terry Pratchett objavio je da razmišlja o tome da počini asistirano samoubojstvo. Naime, popularni autor je još 2007. godine objavio da boluje od Alzheimerove bolesti, a jučer je britanskim medijima objavio da je započeo pravni proces koji bi trebao rezultirati njegovom dobrovoljnom smrću u švicarskoj klinici Dignitas

Omiljeni britanski pisac fantasy romana s komičnom crtom Terry Pratchett, poznat kao kreator serijala 'Discworld', možda i neće još tako dugo biti s nama. Naime, Pratchett je engleskim medijima potvrdio da ozbiljno razmišlja o tome da svojevoljno okonča život. Čak je i dobio dokumente i formulare švicarske klinike Dignitas, koja se specijalizirala za eutanaziju. Pratchett bi navodno u sljedećih nekoliko dana trebao ispuniti obrasce te zatražiti potpise najbližih na Dignitasovu dokumentaciju.

Razlog odluci da sam odluči kada će odustati od života u Pratchettovom slučaju je Alzheimerova bolest, od koje pisac pati već nekoliko godina. Pratchett je izjavio da ima još neobavljena posla, poput završavanja romana koji trenutno piše, te da nema namjeru brzo prekinuti svoj život. S druge strane, teška degenerativna bolest je nešto što snažno određuje njegovu svakodnevicu te je o tome i snimio dokumentarni film.

Riječ je o naslovu 'Terry Pratchett: Choosing To Die' koji ovih dana treba biti prikazan na BBC-ju 2. U njemu se autor suočava sa smrtnošću, i to ne isključivo svojom. U dokumentarnom filmu se naročito ističe trenutak smrti hotelskog milijunaša Georgea Smedleyja, koji je pristao biti snimljen dok ga je život napuštao. Pratchetta se cijelo iskustvo toliko dojmilo da je i sam odlučio pozabaviti se konkretnije načinom odlaska kakav želi za sebe.

Doduše, Dignitas podsjeća da čak 70 posto ljudi koji ispune sve formulare na kraju ipak odluči odustati od samoubojstva.