REDATELJ BIll CONDON

'Teret koji mi je donijela adaptacija 'Ljepotice i Zvijeri' bio je zastrašujući'

14.03.2017 u 08:45

Bionic
Reading

Redatelj novog Disneyjeva filma 'Ljepotica i Zvijer', koji 16. ožujka dolazi u hrvatska kina u distribuciji 2i filma, 61-godišnji Bill Condon objasnio je zbog čega je pristao na filmsku adaptaciju nagrađivanog animiranog filma iz 1991. godine koji su mnogi smatrali savršenstvom čija bi nova verzija bila gubitak novca i vremena

Kad je američki redatelj Bill Condon dobio od Disneyja ponudu režirati filmsku adaptaciju Oscarom nagrađenog animiranog filma 'Ljepotica i Zvijer' iz 1991., odluka nije bila nimalo laka.

Kao jedan od najcjenjenijih Disneyjevih naslova, animirani film 'Ljepotica i Zvijer' nastao je u drugom zlatnom dobu Disneyjeve animacije, u društvu s 'Malom sirenom', 'Kraljem lavova' i 'Aladinom', te je odmah prozvan remek-djelom.

Bio je prvi animirani film koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma, a osvojio je dva Oscara (za najbolju originalnu glazbu i najbolju pjesmu) te četiri Grammyja i još mnoštvo drugih nagrada. Imao je bruto zaradu preko 100 milijuna dolara u prvom izdanju, a bio je i prva Disneyjeva animacija koja je pretvorena u kazališni mjuzikl koji je bio na repertoaru Broadwaya čak 13 godina te je preveden na osam jezika i igrao u više od 20 zemalja.

Redatelj Bill Condon isprva se itekako bojao zadatka, jer snimiti film koji bi se približio uspjehu prve verzije i ispunio očekivanja njegovih obožavatelja značilo je izazov, ali i velik teret.

'Čast je imati priliku stvoriti nešto što u isto vrijeme poštuje original i modernizaciju, ali je ujedno zastrašujuće. Ovo je priča koja živi u mnogim oblicima i na mnogim jezicima. Imati priliku raditi s najnovijom tehnologijom i izvanrednom ekipom velik je blagoslov. Nadam se da ćemo odgovoriti na pitanja koja fanovi možda još nisu ni postavili o tome kako su Bella i Zvijer postali ono što su danas', rekao je Condon.

'Divan animirani film iz 1991. služi kao vječni klasik, ali ako želite ući dublje u priču, pjesme i osjećaje, to je ono što vam donosi ova igrana adaptacija. Ima nešto čarobno u ovoj priči, a posebno u glazbi napisanoj prije 25 godina, i mislim da je upravo to ono što privlači ljude pružajući im posebno iskustvo', smatra redatelj.

Condon je rođen u New Yorku, u kojem je pohađao Regis High School i Columbia College Sveučilišta Columbia, na kojem je studirao filozofiju. Poslije studija jedno je vrijeme radio kao novinar na području filma. Filmsku karijeru započeo je niskobudžetnim filmovima 'Strange Behavior' (1981.) i 'Strange Invaders' (1983.).

Godine 1998. dobio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij filma 'Gods and Monsters'.

U filmskoj adaptaciji vječne ljubavne priče Belle i Zvijeri s porukom da ljepota dolazi iznutra glavne uloge dobili su Emma Watson, Dan Stevens i Luke Evans.

Film daje kratak uvid u prinčev život prije nego što je postao Zvijer te objašnjava kako se pretvorio u čovjeka koji zaslužuje biti proklet. Također prikazuje Bellin život prije nego što ode u dvorac i upozna Zvijer te objašnjava što je zajedničko njima dvoma i što ih je oblikovalo u ono što su danas.

U strukturu priče utkane su izvanredne nove pjesme koje su napisali Alan Menken, skladatelj i dobitnik osam Oscara za 'Malu sirenu', 'Aladina' i 'Pocahontas', te Tim Rice, iskusni tekstopisac i dobitnik triju Oscara za 'Kralja lavova' i 'Evitu'.

Britanska glumica Emma Watson objasnila je zašto je prihvatila ulogu Belle.

'Volim 'Ljepoticu i Zvijer' otkad sam bila četverogodišnja djevojčica. Film je izašao iste godine kad sam se rodila, 1990., i jednostavno sam se zaljubila u glavnu junakinju. Bella je odvažna djevojka koja govori ono što misli, ima velike ambicije i nevjerojatno je samostalna i pametna te je želi vidjeti svijet. Sviđalo mi se to što su ona i Zvijer u neprekidnom konfliktu i zato mi se njihov odnos činio dinamičnim i zanimljivim jer ga nisam vidjela ni u jednoj bajci do tada', rekla je 26-godišnja glumica.

Ljepotica i Zvijer (2017) - foršpan Autor: youtube

Novi Disneyjev film sinkroniziran je i na hrvatski, a glasove su glavnoj junakinji dale Mia Biondić i Nina Kraljić, Zvijer je Filip Riđički, dok su glasove ostalim likovima dali Enes Vejzović, Ozren Grabarić, Alma Prica, Đani Stipaničev, Ervin Baučić, Mirela Brekalo Popović i dr.