BESPLATNO

Tehnički muzej i sedam drugih muzeja pripremili 23 kreativne radionice

18.06.2020 u 16:44

Bionic
Reading

U prigodnom programu 'Muzeji u muzeju', Tehnički muzej Nikola Tesla okupio je još sedam muzeja a svi zajedno pripremili su 23 kreativne i interesantne radionice za publiku svih uzrasta na kojima će u tom zagrebačkom muzeju moći sudjelovati besplatno od 23. do 26. lipnja ove godine.

Radionice će se održati od utorka, 23. lipnja, do petka, 26, lipnja, u vremenu od 10 do 14 sati, zainteresirani mogu doći u tom četverosatnom razdoblju kada žele jer se radionice periodički ponavljaju, priopćio je u četvrtak Tehnički muzej 'Nikola Tesla'. Za sudjelovanje na radionicama ne treba se prethodno najvaljivati, a svoje uratke s radionica sudionici će moći ponijeti sa sobom.

Kako je istaknuto, Tehnički muzej nije pretrpio veća oštećenja u razornome potresu u ožujku ove godine, a budući da su popustile i epidemiološke mjere izazvane pandemijom COVID-19, taj je zagrebački muzej odlučio ugostiti muzeje koji nisu imali toliko sreće kao oni te su pretrpjeli velike štete u potresu. Tako će ugostiti - Arheološki muzej, Hrvatski školski muzej, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja, Muzej za umjenost i obrt (MUO)i Tiflološki muzej.

Radionice su raznovrsne i raznolike te prepoznatljive za svaki od osam muzeja. Arheološki muzej pripremio je dvije radionice 'Pišemo i čitamo hijeroglife', koja je jedna od najpopularnijih radionica toga muzeja, te radionicu 'Egipatska piramida' na kojoj će se izrađivati male kartonske modele piramida i ukrašavati ih po vlastitom izboru.

Hrvatski povijesni muzej pripremio je četiri radionice - 'Heraldika', 'Moje rodoslovno stablo' na kojoj će se sudionici moći upoznati s genealogijom i izraditi svoje obiteljsko stablo, 'Odjeća minulih vremena', te 'Odlikovanja - za čast i slavu', a na toj radionici sudionici će naučiti čime se bavi faleristika, te će izraditi vlastita odlikovanja. Hrvatski prirodoslovni muzej organizirao je dvije geološke radionice - jednu o fosilima pomoću kojih će sudinici rekonstruirati geološku povijest Zemlje, a na drugoj će proučavati minerale i vulkane.

Pet radionica pripremio je Hrvatski školski muzej, jedna od njih je 'Svijet enciklopedije u malom', riječ je o muzejsko likovnoj radionici vezanoj uz dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće 'Bilderbuch für Kinder - Slikovnica za djecu' autora Friedricha Justina Bertucha, a Hrvatski školski muzej jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka te slikovne enciklopedije.

Ostale radionice su - 'Čarolija quillinga', a quilling je tehnika savijanja papira (filigran od papira), 'Pišemo krasopisom', 'Gricko za knjige' i 'Istražujemo svijet prirode'. Muzej Prigorja pripremio je pak radionicu 'Sagradi Kaptolsku kuriju u Sesvetama' na kojoj će se polaznici pokušati izrezivanjem i ljepljenjem napraviti maketu te kurije. Dvije radionice Muzeja za umjetnost i obrt vezane su uz stilsko razdoblje secesije s obzirom na to da je mjesec lipanj u MUO-u posvećen secesiji. Te radionice su - 'Irizacija' i 'Dva lica secesije' na kojoj će se, kroz primjere iz muzejskoga fundusa, objasniti dvije varijante u kojima se pojavljuje stil secesije.

Domaćin - Tehnički muzej Nikole Tesle pobrinuo se za organizaiciju četiriju radionica - 'Leteći čovjek' kojoj je tema život i djelo Fausta Vrančića, 'Jesmo li vještiji od naših starih?' na kojoj će se u dvorištu muzeja sudionici okušali u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog 'kostolomca' i testirati svoju spretnost. Na radionici 'Dan i noć' upoznat će se sa starinskim teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskoga prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., te sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata, a radionica 'Leti, leti' pružit će im priliku da se upoznaju s predmetima zračnoga prometa u Odjelu prometnih sredstava, a izradit će imodel aviona od kartona.

Tiflološki muzej pripremio je pak radionicu 'Igramo se!' na kojoj će se sudionici upoznati s društvenim igrama za slijepe te tako senzibilizirati i upoznati javnost s mogućnostima osoba s invaliditetom.