umjetnička scena zavijena u crno

Regija je šokirana zbog preranog odlaska redatelja Igora Vuka Torbice: Poznati su neutješni i opraštaju se od njega na društvenim mrežama

18.06.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Jedan od najboljih redatelja mlade generacije, čije su predstave igrane u kazalištima diljem regije, tragično je okončao život u Rovinju. Hrvatska publika obožavala je 33-godišnjeg redatelja Igora Vuka Torbicu zbog predstave 'Priče iz Bečke šume' postavljene u kazalištu Gavella te 'Hinkemanna', godinama velikog hita u regiji. Neutješni i duboko potreseni kolege, suradnici i prijatelji ostavljaju dirljive poruke

Modni kritičar, stručnjak za Oscare, glasnogovornik HZZO-a i doktor Nenad Korkut napisao je podulju emotivnu objavu na Facebooku u povodu smrti Igora Vuka Torbice.

'Jako me potresla vijest o smrti Igora Vuka Torbice, mladog režisera kojega sam iznimno cijenio. Nakon premijere njegovog 'Hinkemanna' u ZKM-u krajem 2015. bio sam toliko oduševljen da sam mu prišao i predstavio se, iskreno mu želeći prenijeti svoje divljenje učinjenim radom. Nije mi bilo jasno kako netko tako mlad (tada mu je bilo 28) može napraviti nešto tako zrelo i ozbiljno, jedan tekst od prije sto godina na taj način povezati sa suvremenošću i učiniti ga relevantnim i potresno snažnim. Ostali smo u kontaktu i svaki puta kada je dolazio u Zagreb, ponovo radeći na novim predstavama, znali smo dugo pričati na šanku Gavelle ili u Thaliji. Odmah sam mu rekao da mi se čini kao da je neka stara duša zarobljena u tom mladom biću. Njegove misli su me nadahnule, a imponiralo mi je da je s velikim zanimanjem volio čuti i moje mišljenje, iako sam samo zaljubljenik u kazalište. Veselio sam se njegovom 'Idiotu' u HNK-u i bio sam razočaran da se ta predstava nije dogodila. Rijetko sam se toliko veselio nečijim novim projektima i toliko očekivao od njegove daljnje karijere, jer pred njim je doista bio cijeli život. Početak njegove karijere bio je strelovit, nisam ni slutio da nastavka neće biti… neizmjerno sam tužan, ovo je veliki gubitak i za nas koji smo se samo okrznuli o njegovu karizmu, tako da ne mogu ni zamisliti bol onih koji su mu bili istinski bliski. Igore Vuče, osjećam se privilegiranim što sam te poznavao', poručio je u svom statusu Nenad Korkut.

'Ne mogu vjerovati ovoj tužnoj vijesti koja me zatekla. Sretan ti put, dragi sugrađane. Tvoj neiscrpan talent i režije koje si ostvario svrstat će te u sam vrh naših sjećanja. R.I.P.', tužan je operni pjevač Ronald Braus. 'Strašno je kad odlaze najbolji.... Rip dragi Vuk Torbica', poručio je glumac Edvin Liverić.

'Bez riječi', jednostavno je napisala dramatičarka Željka Udovičić Pleština.

Sergej Trifunović na Twitteru se oprostio od Igora te naveo da je u potpunom šoku.

'Prestrašno i pretužno', napisala je glumica ansambla ZKM-a Urša Raukar-Gamulin. I glumica Areta Ćurković oprostila se od redatelja. 'Samo sam uspjela dvije predstave gledati, a kad sam ih gledala, skriveno u sebi poželjela s takvim redateljem i raditi. Uh, puno prerano', stoji u objavi glumice na Facebooku.

'Neshvatljivo, nemoguće, nadam se da si našao žuđeni mir', riječi su glumice Daria Lorenci Flatz.

'Divan, senzibilan, talentiran i tako strašno pametan. Nikada ga neću prežaliti. Ogroman gubitak', napisala je Barbara Nola, dok je glumica i redateljica Senka Bulić samo kratko pored redateljeve fotografije poručila: 'Tuga'.

'Zgromila me vijest, koju sam upravo čuo, da je umro jedan od ponajboljih kazališnih režisera jugoslavenskoga kulturnog prostora Igor Vuk Torbica. Njegov Hinkemann u zagrebačkom ZKM-u predstava je koja ide u sam vrh našeg teatra zadnjih desetak godina. I sve, sve drugo, što sam gledao njegovo, govorilo je o golemom talentu. Beskrajno darovit čovjek, pametan, fizički naočit. Ode zauvijek... Samo 33 godine; bože dragi', izjavio je kritičar Velimir Visković.