PUBLIKA ODLUČUJE

Teatar.hr predstavio novu kazališnu nagradu

05.11.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Za hrvatsko kazalište, studeni je mjesec posvećen nagradama, jer iako pojedine kazališne kuće i festivali svoje nagrade dodjeljuju krajem sezone ili na završetku manifestacije, ona najveća, Nagrada hrvatskoga glumišta, ostaje rezervirana za 24. studenoga. Bilo je to tako sve do ove godine, kad je specijalizirani portal Teatar.hr odlučio uspostaviti Nagradu publike, koja će se dodijeliti dva dana ranije – 22. studenoga

Dodjela kao party

Ceremonijal dodjela Nagrada publike Teatra.hr dogodit će se 22. studenoga u zagrebačkoj Tvornici kulture, uz glazbenu i organizacijsku pomoć Radija 808, prve domaće internetske radijske postaje. Uz voditelje Ninu Violić i Mirana Kurspahića, očekuju se i brojni nastupi glumaca, od benda iz predstave 'Žuta crta', preko skupine Luni Megumi u kojoj pjeva Ivana Roščić, do braće Sinkauz i songova iz predstave 'Poslijediplomsko obrazovanje' u izvedbi Vilija Matula i Igora Pavlice. Prihod od ulaznica ide redakciji Teatra.hr, koji će upravo na dan dodjele proslaviti punu godinu nezavisnog financiranja putem pretplate.

'Publiku se najmanje pita iako se od nje najviše očekuje', rekla je na predstavljanju Nagrade publike Nora Krstulović, osnivačica i glavna urednica portala Teatar.hr, objašnjavajući da ju je na pokretanje ove inicijative nagnala želja da se demokratski vidi kako dišu domaći kazališni gledatelji, što žele i što ne žele te što bi voljeli nagraditi, a što, naprotiv, smatraju nedopustivim. Umjesto Nagrade hrvatskoga glumišta u kojoj posebni žiriji odlučuju o nagradama, a nimalo drukčije ne ide ni sustav nagrađivanja na festivalima, Nagrada publike Teatra.hr otvorena je svima koji žele kliknuti kako bi dali svoj glas za i protiv ljudi, pojava i predstava na domaćim pozornicama.

Zato među kategorijama za Nagradu publike ima onih uobičajenih, poput najbolje predstave te najboljih autora i izvođača, ali i nešto zanimljivijih i škakljivijih. Sve do 21. studenoga tako će domaći ljubitelji kazališta moći pokazati koja je za njih najprecjenjenija produkcija godine te koji je skandal najviše potresao hrvatsko kazalište.

Kategorije je postavio Teatar.hr, a korisnici su sami u proteklom mjesecu odlučivali o nominacijama. Pravila izbora su dosta otvorena pa nema žanrovskih ili drugih ograničenja, osim činjenice da barem jedan od koproducenata pojedine predstave mora biti upisan u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture RH i da je premijera pojedinog projekta ili postignuća za koja se osoba ili organizacija nagrađuju ostvaren od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2012. godine.

Od gotovo deset tisuća prijava, iskristaliziralo se po pet prijedloga za svaku kategoriju, osim za onu najbolje predstave, s obzirom na to da su mnogi naslovi dobili jednak broj glasova. U kategoriji predstave godine nominirani su: 'Adio kauboju!' sa Splitskog ljeta, 'Glorija' Teatra &TD, ZKM-ovi 'Idiot' i 'Moj sin samo malo sporije hoda', 'Sad Sam Lucky' i 'Samice' Matije Ferlina, 'skup:igre' s Dubrovačkih ljetnih igara i osječki 'Unterstadt'. Nagradu publike za najbolju izvođačicu odnijet će Nataša Dangubić, Maša Kolar, Ksenija Marinković, Dijana Vidušin ili Nina Violić, a za najboljeg izvođača Matija Ferlin, Filip Križan, Frano Mašković, Valter Roša ili Rakan Rushaidat.

Među najboljim redateljima i koreografima publika će se morati opredijeliti za Ivicu Buljana, Sašu Božića, Matiju Ferlina, Olivera Frljića ili Mašu Kolar, a u kategoriji najboljeg novog dramskog teksta našli su se 'Moj sin samo malo sporije hoda' Ivora Martinića, 'Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak nekog tvorničkog postrojenja' Vedrane Klepice, 'Prolazi sve' Dubravka Mihanovića, 'Ružičasta sanjarica' Nine Horvat i 'Samice' Jasne Žmak.

Pored tih uobičajenih kategorija, Nagrada publike Teatra.hr dodijelit će se i za najbolje neovisno kazalište godine, i u tu trku ulaze BADco., KUFER, Kazalište Mala scena, PlayDrama iz Splita i zagrebački Triko Cirkus Teatar. Zanimljivo je da se nagrađuje i najbolji festivalski program, pa su za festival godine nominirani Eurokaz, FEN – Festival neovisnih kazališta u Opatiji, Festival novog cirkusa, Festival svjetskog kazališta i Tjedan suvremenog plesa. Jedna od zanimljivijih kategorija je ona za osobu godina, u kojoj su nominirani Senka Bulić, Vitomira Lončar, Oliver Frljić, Sibila Petlevski i Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća splitskog HNK.

Ipak, najzanimljivije kategorije su one najprecjenjenije produkcije i skandala godine. Među najprecjenjenijim predstavama, a to su splitski 'Adio kauboju!', 'Rat i mir' i 'Medeja' Tomaža Pandura, 'Pokojnik' Teatra Ulysses i ZKM-ov 'Idiot', našle i neke koje su ujedno nominirane i za najbolje.

Posljednja, ali možda i najvažnija kategorija je skandal godine, gdje će borba za glasove biti zaista teška, s obzirom na to da se svaki glasač mora odlučiti samo za jedan izbor, a među ponuđenima je zaista teško izabrati favorita. Za skandal godine nominirani su izbor intendanta HNK Split, izbor intendanta HNK Zagreb, nedodjeljivanje nagrade Judita za dramski program na Splitskom ljetu, tretman dramskih pisaca vidljiv po nedodjeljivanju prve nagrade na natječaju za nagradu Marin Držić i nagrade za najbolji tekst na Marulićevim danima te 'nestanak' 11 milijuna kuna za nezavisnu scenu u Gradu Zagrebu.

Glasati se za sve ovo može na Teatru.hr, i to samo jedanput. Organizatori upozoravaju da su se protiv manipulacije glasovima zaštitili pa ne treba ni pokušavati varati. Uostalom, ovo i jest jedna od načina da se vidi kako hrvatska kazališna publika diše i što želi.