MLADI AUTORI

'Tajnica godine' uvrštena u filmski program First Films First

31.05.2021 u 15:40

Bionic
Reading

'Tajnica godine', debitantski dugometražni igrani film u razvoju redateljice i scenaristice Silve Ćapin, jedan je od samo osam sudionika programa 'First Films First' Goethe Instituta

'Tajnica godine', debitantski dugometražni igrani film u razvoju redateljice i scenaristice Silve Ćapin, jedan je od samo osam sudionika programa 'First Films First' Goethe Instituta.

Za šesto izdanje intenzivnog edukativnog programa za mlade redatelje iz jugoistočne Europe tijekom kojeg razvijaju svoj prvi dugometražni film pristiglo je 87 prijava, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

U središtu projekta je tajnica Mirela (63) koju nominacija za nagradu 'Tajnica godine' iznenadila pred mirovinu, a njezina nezaustavljiva energija, neumorna želja za napredovanjem i stručno oko koje može tumačiti svaki zakon, prepoznati su od strane časopisa 'Hrvatska tajnica' koji dodjeljuje ovu nagradu.

Režiju i scenarij potpisuje Silva Ćapin, a projekt se razvija pod okriljem produkcijske kuće Eclectica - producentica je Rea Rajčić.

Razvoj scenarija podržan je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a već je ranije, u idejnoj fazi, projekt zapažen na Sarajevo film festivalu gdje je i osigurao nagradu za najbolji pitching u sklopu Pack and Pitch programa 2016. godine.

Program 'First Films First' prima samo osam sudionika kako bi se mogao prilagoditi i mijenjati prema individualnim potrebama svakog sudionika.

Sastoji se od četiri modula koja se odvijaju tijekom godinu dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta.  Mentori su vodeći europski stručnjaci i filmaši.

Prva radionica 'Razvoj priča u scenarij' 6. izdanja programa 'First Films First', održat će se online.

Osim projekta iz Hrvatske odabrani su i radovi Hanis Bagashov (Aisha) iz Sjeverne Makedonije, Lorin Terezi (The Consequences Of Freedom) iz Albanije, Katarine Rešek – Kukle (Fantasy) iz Slovenije, Nikosa Dayandasa (A Girl Named Zeus) iz Grčke, Branislava Milatovića (No reverse) iz Crne Gore, Gorana Stankovića (Our Father) iz Srbije i Aleksandre Odić (Vanja) iz Bosne i Hercegovine.