U SRPNJU

Tabor Film Festival donosi više od 200 kratkometražnih filmova

21.06.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Ovogodišnji 16. Tabor Film Festival održat će se od 5. do 8. srpnja u dvorcu Veliki Tabor, s više od 200 kratkometražnih filmova iz Hrvatske i svijeta

U domaću konkurenciju za najbolji film i festivalski trofej 'Veronikina lubanja' ove je godine ušlo 16 redatelja, čiji će filmovi biti podijeljeni u tri cjelovečernja programa.

U konkurenciji su, između ostalih, filmovi 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović, 'Otac' Tomislava Šobana, 'Marica' Judite Gamulin, 'Nona' Marija Pucića, 'Ništa se ne može vratiti' Damira Radića i 'Sava raka tika taka' Vjerana Vukašinovića.

U animiranoj kategoriji Jelena Oroz predstavlja film 'Dva na dva', Igor Grubić 'Kako se kalio čelik', Petra Balekić ''Stranac' u mojoj glavi', a Veljko Popović 'Bicikliste' nadahnute slikama Vaska Lipovca.

  • +11
Tabor Film Festival - domaća konkurencija Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Davor Sanvičenti donosi eksperimentalni film 'Skoro ništa: i dalje noć', dok kategorija dokumentarnog filma predstavlja pet filmova - 'Perspektivan' Andrije Tomića, 'Precijenjena dramaturgija' Sunčice Ane Veldić, 'Lovetovi' Igora Bezinovića, 'Kol'ko god nas noge nose' Renate Lučić i 'Blink' Jakova Labrovića.

O najboljem filmu hrvatske konkurencije odlučivat će međunarodni žiri - slovenska filmska kustosica i kritičarka Maša Peče, britanska video umjetnica i profesorica na University of the West of England Katie Davies, te prošlogodišnji pobjednik, splitski redatelj Boris Poljak.

'Kad porastem bit ću policajac, youtuber, astrofizičarka, Kolinda, vjernik...'

Na festivalu se premijerno predstavlja 'Medvedgrad korner' koji će pod geslom 'Stvaraj lijepe priče' ugostiti predavanja, promocije knjiga i radionice.

Boris Jokić održat će predavanje 'Kad porastem bit ću policajac, youtuber, astrofizičarka, Kolinda, vjernik... Budućnost Hrvatske kako je vide djeca i mladi', na kojemu će predstaviti rezultate istraživanja koja je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu proveo u 2017. i 2018.

Zajedničko pitanje tih istraživanja, u kojima je sudjelovalo više od 15.000 djece i mladih od 8 do 18 godina iz cijele Hrvatske, bilo je kako oni vide svoju budućnost i budućnost Hrvatske - žele li možda djevojčice biti astrofizičarke, dječaci frizeri, i koliko je onih koji žele biti Sandra Afrika ili Kolinda Grabar-Kitarović, stoji u najavi festivala.

Davor Rostuhar promovirat će svoju novu knjigu 'Polarni san' u kojoj opisuje put do ostvarenja sna za koji se pripremao dvije godine - do prve hrvatske ekspedicije na Južni pol.

Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 kilometra sasvim sam u bijeloj pustoši okovanoj snijegom i ledom, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kilograma, bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege ili motornih saonica).