prijevod hvalenog romana

Svjetski hit 'Majčinstvo' Sheile Heti u izdanju OceanMora: Iscrpna studija o društveno nametnutim obrascima i očekivanjima

05.07.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Naklada OceanMore objavila je hvaljeni roman "Majčinstvo" jedne od najistaknutijih kanadskih autorica Sheile Heti, koju je New York Times uvrstio na popis svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja u 21. stoljeću.

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu, prevedene na više od dvadeset jezika. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri "How Should a Person Be?" i "Women in Clothes" priskrbili su joj status književne zvijezde.

Njezin roman "Majčinstvo" kritika je ocijenila iznimno složenom, hrabrom i provokativnom knjigom koja bi lako mogla postati najvažnijim književnim djelom na temu majčinstva.

"Imati ili nemati djecu? Jednostavno je pitanje na koje ipak nema jednostavna odgovora, kako nam to Sheila Heti maestralno pokazuje u svome hvaljenom romanu", stoji u najavi.

Na pragu četrdesetih, protagonistica je suočena s dvojbom koja će postati i temom njezina novog romana: želi li ona zaista dijete ili je rađanje ženama društveno i kulturalno nametnuto? Hoće li rođenje djeteta naštetiti njezinoj umjetničkoj kreativnosti? Može li ona biti dobra majka? Zašto su njezine prijateljice bez mnogo pitanja prihvatile tu ulogu? Hoće li biti prokleta ako ne donese na svijet novo biće?

Tisuću pitanja što se gomilaju i tisuću odgovora što se smjenjuju ovisno o okolnostima, raspoloženju, uvidima u vlastitu psihu ili obiteljsku povijest.

"Majčinstvo" je ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman: New York Times autoricu je uvrstio na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman se našao na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su "Majčinstvo" proglasili knjigom godine.

"Knjiga Sheile Heti, filozofski roman koji nadilazi samu temu majčinstva, iscrpna je studija o suvremenom životu, o bivanju ženom i o društveno nametnutim obrascima i očekivanjima. Radar njezina pronicljivog i zaigranog uma uhvatit će svaki detalj i razobličiti svako uvriježeno mnijenje: izbore koji su naizgled naši, život u paru, odnos muškaraca i žena, ljubav, transgeneracijske traume", ističu iz OceanMora.

"Ovaj provokativni roman pun humora s jednakim užitkom čitat će oni koji nisu nikada razmišljali o djeci, oni koji tek razmišljaju i oni koji su roditeljske vode već iskusili", poručuju.

Knjigu je s engleskog prevela Maja Šoljan.