NJIHOV JE GLAS VAŽAN

Sutra započinje 13. 'Festival prava djece', i to panelom na kojemu će mladi govoriti o aktualnim krizama

11.10.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Kao i prethodne godine, festival se održava tijekom listopada i studenog online, i to na svim ekranima i platformama - od Youtubea do televizije

U utorak 12. listopada započinje 13. 'Festival Prava Djece', a kao i prethodne godine, održava se tijekom listopada i studenog online i na svim ekranima (od Youtubea do televizije). Prošle godine je na Festivalu sudjelovalo rekordnih 30 tisuća djece koji su gledali filmove svojih vršnjaka i raspravljali na temu dječjih prava.

Festival se sutra otvara online panelom, koji će se moći pratiti putem Facebook Livea na Facebook stranicama Festivala Prava Djece. Na panelu će se, javljaju organizatori, prednost dati djeci i mladima, jer vrijeme je da se čuje i njihov glas. Razgovarat će se o izazovima s kojima su se suočili proteklih dvanaest mjeseci, no osim o pandemiji i posljedicama velika dva potresa, govorit će se i o cyberbullyingu, utjecaju društvenih mreža i svemu onome što djecu danas muči. Panel počinje live u 11 sati, moderirati će ga Aleksej Leon Gajica, član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih. Aleksej će u panelu voditi dijalog s Ivom Ćorković, učenicom 8. razreda OŠ Dragalić, suautoricom filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten i u program Festivala, Petrom Dusparom, učenikom OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucijom Cerovec, članicom žirija Festivala prava djece i učenicom X. gimnazije u Zagrebu, Dritom Havolli, učenicom Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, i stručnjakinjama Senom Puhovski, psihologinjom i predsjednicom Zagrebačkog psihološkog društva te dr. sc. Anom Žnidarec Čučković, pedagoginjom, predsjednicom Alternatora.

I ove će godine tijekom festivala, osim školskih projekcija, na HRT3 biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana.

Cilj festivala je, ističu organizatori, omogućiti sudjelovanje širokoj publici, pa se održava u nekoliko cjelina tijekom nadolazećeg perioda.

Blok stvaralaštva mladih 'Školski objektiv' donosi filmove djece i mladih iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske koji su sudjelovali u stvaranju filmova o temama koje su njima važne, bliske i poznate.

Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, manifestacije koju organizira Hrvatski filmski savez, a koja je posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Selektorica u tom programu je Maja Flego.

Blok stvaralaštva mladih 'Mislim, dakle snimam' donosi filmove, u izboru Boška Picule, koji se bave tolerancijom, ekologijom, otuđenjem i neizostavnom pandemijom koronavirusa. Odabrani su iz programa 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala koje organizira Hrvatski filmski savez.

Osim školskih projekcija, na HRT3 bit će prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana. Filmovi koji će biti prikazani su finski film 'Sihja, The rebel fairy', zatim njemački film 'Roka mijenja svijet' te španjolski film 'Najnogometaši'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.
Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.
Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

O nagradama odlučuju Dječji žiri i Žiri mladih, a njihovi članovi su učenici i učenice osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Oni su se u protekla tri mjeseca kroz redovite online susrete pobliže upoznavali s glavnim obilježjima filma, ali i prilagodbom filma za slijepe i gluhe osobe.

Edukacije su im vodile filmska kritičarka i pedagoginja Višnja Vukašinović, predsjednica Alternatora Ana Žnidarec Čučković i Jana Šivak i Katarina Ivče Farnell ispred Festivala.

Detaljni program festivala dostupan je na web-stranicama organizatora.