IZLOŽBA 'ISPIT'

Studenti na ADU predstavljaju se serijama fotografija 'Homesick' i 'Prolaz za životinje'

05.09.2018 u 10:19

Bionic
Reading

U srijedu, 5. rujna u 20 sati u Galeriji SC u Zagrebu otvara se izložba fotografija studenata 1. godine diplomskog studija Fotografije Akademije dramske umjetnosti pod nazivom 'Ispit'. Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti Denis Butorac i Ivan Gundić. Izložba je rezultat cjelogodišnjeg rada na umjetničkom projektu koji studenti prvi put predstavljaju javnosti. Ispit se iz institucije seli u javni prostor Galerije SC, te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom. Izložba je otvorena do 19. rujna

Denis Butorac u radu Homesick propituje društveno prihvatljive tradicijske rituale muškosti temeljene na kolektivnom poricanju emocija u kojima nije nikada želio sudjelovati. Fotografiju koristi kao psihoterapijsko sredstvo u suočavanju s djetinjom traumom i novi model povezivanja s obitelji i sredinom u kojoj je odrastao.

Ivan Gundić u radu Prolaz za divlje životinje konstruira imaginarno mjesto heterotopije razmišljajući o odnosima između prostora, znanja i moći. Koristeći kameru za snimanje divljih životinja, nastoji prikazati čovjeka ogoljenog od bilo kakvih kulturalnih faktora i bez ikakvih odrednica pojedinačnog identiteta. Ako povijest počinje isto kada i svijest o sebi, Prolaz je bezvremenski prostor u kojemu se to nije dogodilo. On mora postojati kako bi razotkrio sva ostala mjesta kao stvarna i kako bi se naša društvena utopija mogla ostvariti.

Izložba Denis Butorac i Ivan Gundić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Denis Butorac

Organizator izložbe je Katedra za fotografiju u suradnji s Galerijom SC i Međunarodnim festivalom fotografije Organ vida, a mentorica je red.prof.art Sandra Vitaljić.