KRAJ PRAVNE BITKE

Stonehenge zbog izgradnje tunela leti s popisa svjetske baštine?

28.02.2024 u 10:20

Bionic
Reading

Skupina britanskih arheologa, urbanista i znanstvenika koji su na sudu pokušali zaustaviti izgradnju kontroverznog tunela u blizini prapovijesnog nalazišta Stonehenge izgubili su pravnu bitku

Britanska vlada u blizini Stonehengea planira izgraditi tunel dug 3,3 kilometra, a on bi trebao osigurati bolju protočnost prometa u ovom dijelu zemlje, posebice tijekom praznika. Stručnjaci iz raznih područja, udruženi u kampanju Save the World Cultural Heritage Stonehenge, stoga su se, nakon dugog upozoravanja na opasne posljedice gradnje, obratili sudu. Upozorili su na 'trajnu i nepopravljivu štetu' koju će planirana gradnja nanijeti poznatoj prapovijesnoj kružnoj građevini, dodanoj na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1986.

Ipak, viši sud odbio je njihov pokušaj. U 50 stranica dugoj presudi, među ostalim, stoji da su se britanski ministri 'ispravno usredotočili na relevantne politike', a nalazi vještaka ne potkopavaju taj zaključak. Sudac David Holgate je, međutim, rekao da je nesporan dio upozorenja protivnika gradnje na potencijalni utjecaj tog plana na okoliš, javljaju britanski mediji.

Prosvjed protiv tunela nadomak arheološkog nalazišta Stonehenge Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Projekt izgradnje tunela u blizini Stonehengea vrijedan je 7,1 milijardu funti. Početkom godine odobrio ga je britanski ministar prometa Mark Harper, a posao izgradnje dobila je britanska državna kompanija National Highways. Plan uključuje preusmjeravanje ceste A303, koja ide paralelno s mjestom Stonehenge, a postojeća A303 prenamijenila bi se u javnu pješačku stazu.

U pitanju je vrlo prometna cesta, osobito popularna među vozačima koji putuju u i iz jugozapadne Engleske. U blizini Stonehengea česte su prometne gužve. Planirani projekt odbacila je komisija UNESCO-a te je 2018. predložila izgradnju duljeg i dubljeg tunela koji bi pokrio veći dio ceste. UNESCO je i godinu kasnije upozorio da će izgradnja ceste imati štetne posljedice za arheološke ostatke. Upozorili su da Stonehengeu u tom slučaju prijeti gubitak statusa svjetske baštine. Budući da Velika Britanija nije mijenjala planove gradnje, UNESCO je prošle godine prvi put stavio Stonehenge na popis ugrožene svjetske baštine.