GRAFIČKI DIZAJN

Što smo vidjeli na Zgrafu zadnjih deset godina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 12:31
  • Objavljeno 30.11.2011 u 11:07
Ususret Zgrafu 07

Ususret Zgrafu 07

Izvor: Promo fotografije / Autor: ULUPUH

U povodu 11. Zgrafa, međunarodne manifestacije grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja će se održati u ožujku 2012., u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba 'Ususret Zgrafu - Danas je jučer bila budućnost', koja je dala kronološki prikaz dosadašnjih deset izdanja te manifestacije
ULUPUH

ULUPUH

Izvor: Promo fotografije / Autor: ULUPUH

Autori izložbe su članovi Izvršnog odbora Zgrafa 11 (Ana Kunej, Goran Martin Štimac, Ivan Klisurić i Mario Aničić), koji su obradili 35-godišnju povijest te manifestacije i odabrali njezine najzanimljivije trenutke - protagoniste, teoretičare, koncepte i radove koji su u Galeriji predstavljeni kronološkim slijedom.

Pri koncipiranju izložbe autori su se vodili idejom Zgrafa 11 posvećena društveno odgovornu dizajnu. Vizualni identitet izložbe korespondira s temom Zgrafa 11, sažima dosadašnje manifestacije i ujedno označuje nov početak, kazao je na otvorenju izložbe Damir Bralić, autor vizaulnog identiteta Zgrafa 11.

Na izložbi su, uz ostale, pokazani i primjeri angažiranih plakata francuske grupe Grapus koji su bili izloženi na Zgrafu 1981. Osim povijesnog pregleda baštine Zgrafa predstavljen je i komunikacijski dizajn Zgrafa 11 autora Damira Bralića, u sklopu kojega upotrebljava pismo Delvard Gradient tipografskog autora Nikole Đureka, inspirirano razdobljem početka hrvatskog moderniteta s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Svoju premijeru doživljava u vizualnom identitetu Zgrafa, a predstavlja inovativnu nadogradnju osnovnog pisma koristeći se pritom nekima od najnaprednijih mogućnosti suvremene digitalne tipografije, stoji u najavi izložbe koja je otvorena do 9. prosinca.

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. trijenalno održava u Zagrebu, u organizaciji ULUPUH-a, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Zgraf 11 održati će se od 15. ožujka do 5. travnja 2012.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi