UMJETNOST RAZOTKRIVANJA

Što omiljena slika govori o vama?

04.02.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Mogu li najmanji detalji otkriti širu sliku o karakterima? Ako slika govori tisuću riječi, što onda omiljena umjetnička djela otkrivaju o njihovim obožavateljima?

Gustav Klimt, 'Poljubac
Očito ste romantična duša, sanjate o proputovanju svijetom, kušanju finih jela i zaljubljivanju u mladu glumačku nadu u usponu. Privlači vas blještavilo, zlato, lijepe stvari i posjedujete previše plakata koje čuvate još od fakulteta.



Vincent van Gogh, 'Zvjezdana noć'

Vi ste samozatajan tip intelektualca, volite provoditi noći u tihom promišljanju. Vjerojatno ste umorni od toga da vas ljudi doživljavaju kao introvertiranu osobu. Zaljubljeni ste u samu ideju neuzvraćene ljubavi.

Edvard Munch, 'Vrisak'
Često čujete savjet: 'opustite se'. Robujete radu na računalu i završavate rokove u sitnim noćnim satima. Zapravo, vjerojatno imate ovakav izraz lica češće nego što mislite.

Autoportreti Fride Kahlo
Imate ekstravagantan stil, dominantni ste u konverzacijama i imate nagle, žestoke reakcije i odnose. Ako razmišljate o idealnom ljubimcu, na pamet vam prvo pada - majmun.


Leonardo da Vinci, 'Mona Lisa

Pročitali ste previše trilera koji senzacionaliziraju povijest umjetnosti, u tolikoj mjeri da ste sami odlučili riješiti misterij zagonetnog osmijeha ove ljupke dame. Previše ste se udubili u tu misiju, što je samo još jedan oblik eskapizma koji je inače nit vodilja vašeg života.


Jean-Michel Basquiat, 'Dustheads

Mainstream kultura i način života jednostavno nisu za vas. Prijatelji vas smatraju relevantnim izvorom novih informacija o svemu što je indie i alternativno. Često snimate glazbene kompilacije. Vaš sljedeći odabir omiljenog umjetničkog djela bilo bi nešto iz opusa Keitha Haringa

Georgia O'Keeffe, 'Pink Tulip'
Na pusti otok ponijeli biste dobru knjigu, šalicu čaja i iPod opremljen s nekoliko sati klasične glazbe. Možda samo sliku u kojoj biste mogli uživati.

Jackson Pollock, 'Number 19'
Uživate u stvaranju kaosa, kao i u osjećaju kaosa. Jedete dok vozite, čitate časopise od kraja prema početku i obavezno morate imati graju kao pozadinski šum kad ste kod kuće da biste se osjećali ugodno.

Salvador Dali, 'Postojanost pamćenja'
Tip ste osobe koja uživa u dijeljenju živopisnih i grozomornih detalja vlastitih snova svima koji žele slušati. Stalno ponavljate isti proces, ali barem snovi postaju sve halucinantniji i luđi.

Andy Warhol, 'Campbell-juha'
Vaša je najveća tajna da kontemplirate o pjevačkoj karijeri, jer vam glas odlično zvuči dok odzvanja praznim prostorima i hodnicima napuštenog doma.


Hieronymus Bosch, 'Vrt naslade'

Nije vam bitno što vas iza leđa nazivaju čudnim svatom, ludim poput pegle ili nakrivo nasađenim, jer vam je najbolja zabava istraživanje i proučavanje 50 nijansi ludila u ovakvim djelima.

Marcel Duchamp, 'Fontana'
Domišljati ste i obožavate kontrirati u stimulativnim debatama. Još jedan na popisu omiljenih radova bio bi vam 'Ceci n'est pas une pipe' belgijskog nadrealista Renea Magrittea

Katsushika Hokusai, 'Veliki val kod Kanagawe
Sigurno se pitate tko ne bi volio drvoreze u boji iz ranog 19. stoljeća? Mnogi, zato ste upravo vi tako posebni.

Autoportreti Cindy Sherman
Naravno, obožavate Cindy, ali ona je bila samo očit odabir na ogromnoj listi suvremenih umjetnika.

Damien Hirst, 'Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog'
Vjerojatno nikad niste posjetili muzej ili neku umjetničku galeriju. Ali znate što je prava umjetnost i gajite morbidnu fascinaciju prema životinjama u formaldehidu i vitrini.