SUBOTA U TEATRU

Što ne treba propustiti u Noći kazališta?

16.11.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Peta po redu Noć kazališta idealna je prilika da se besplatno ili po sniženim cijenama pogledaju kazališni hitovi, da se zaviri s one strane kazališnih zastora ili pak sudjeluje u kreativnim radionicama. Održat će se 17. siječnja u više od trideset gradova diljem Hrvatske, a donosi oko 120 predstava i šezdesetak popratnih programa

Kao i dosadašnjih godina Noć kazališta jedinstvena je prilika za buđenje strasti prema teatru. Čak i revni posjetitelji kazališta, koji redovito prate zbivanja na domaćim pozornicama, imaju prilike uživati u Noći u kojoj su daske koje život znače u prvome planu.

Ovogodišnje izdanje donosi zbivanja u više od trideset gradova diljem Hrvatske, uključeno je 83 kazališta i institucija iz 31 hrvatska grada, a bit će izvedeno oko 120 kazališnih predstava i 6o-ak popratnih programa što je u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, 25 posto više.

Europska noć kazališta održat će se i u Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, dok je Austrija, kao dosadašnji partner, morala izostati zbog financijskih problema.

Program ove godine donosi kazališne premijere, koncerte, izložbe i kreativne radionice, a za vas smo izdvojili, po nama, najzanimljivije dijelove programa.

Najbogatiji program i ove godine očekuje nas u Zagrebu.

Po cijeni ulaznice od 10 kuna mogu pogledati predstave 'Prolazi sve' Olivera Frljića i 'Kvetch' Dražena Ferenčine u gradskom kazalištu Gavella, a ZKM nudi priliku za besplatno gledanje nove predstave 'Žena bez tijela'.

Noć u nacionalnim kazalištima

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i ove godine na rasporedu ima balet 'Varijacije u f.ado molu'. Osječki HNK pruža jedinstvenu priliku da publika vidi kako zaista nastaje kazalište te za gledatelje otvara probu opere 'Nikola Šubić Zrinjski', a splitski HNK na rasporedu ima 'Neostvarene susrete' i 'Čudesnog mandarina'. Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Noći kazališta donosi premijeru Hrvatske drame, Beaumarchaisovu komediju 'Figarov pir' u režiji mađarskog gosta Róberta Alföldija. Na velikoj sceni HNK u Varaždinu, s početkom u 19 sati, predstava je 'Za samo jedan dan' Trajče Kacarova.

Simpatična predstava 'Glumice i to' bit će izvedena na pozornici KNAP-a s početkom u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Teatar Exit u Noći kazališta donosi predstavu 'Pas, žena, muškarac', Sibylle Berg, a Exitova uspješnica 'Preko Trnja do Zvijezde' gostuje na pozornici Centra za kulturu u Sesvetama.

U Noći kazališta mogu se pogledati i predstave trećeg izdanja Nu:Write Theatre Festival Zagreb koji u hrvatsku prijestolnicu tradicionalno dovodi strani teatar, a sa subotnjeg festivalskog menija izdvojili smo mjuzikl o nordijskoj mitologiji 'Ragnarok - The Weird of the Gods' u izvedbi Johna Hintona.

Ljubitelji plesa imaju prilike pogledati plesno istraživanje 'xxx koraka do... ' u izvedbi Sare Ipše, Marte Banić, Tatjane Vukadinović, Nikole Svirača, Maje Jakuš Mejarec i Nine Smolčić na pozornici Zagrebačkog plesnog centra po cijeni ulaznice od 10 kuna.

Splićani će moći pogledati i predstavu dinamičnog dua Anice Tomić i Jelene Kovačić 'Did i repa' u Gradskom kazalištu mladih s početkom u 19 sati.

U Kazalištu Virovitica gostuje Narodno pozorište iz Tuzle s 'Helverovom noći', a premijernu izvedbu sprema koprivnički Dom mladih gdje će bit izvedena predstava Ivana Vidaka 'Od stoljeća sedmog'.

Zanimljivo zbivanje čeka i porečku publiku gdje Zlatan Zuhrić i Enis Bešlagić igraju svoju duodramu 'Od E do Z' u Gradskom kazalištu mladih, po cijeni ulaznice od 50 kuna.

Cjelovit program kazališnih i popratnih zbivanja dostupan je na internetskim stranicama.