Memoarski trijumf slavnoga glumca

Memoari 'Do zvijezda' Patricka Stewarta u izdanju Školske knjige

16.04.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Uzbudljiva memoarska proza Do zvijezda otkriva nevjerojatan život Patricka Stewarta, od skromnih početaka u Yorkshireu u Engleskoj – obilježenih siromaštvom i obiteljskim nasiljem – do vrhunaca u Hollywoodu i svjetske slave

Cijenjeni kazališni i filmski glumac, čija karijera traje već šest desetljeća, stekao je golemu popularnost glumeći kapetana Jean-Luca Picarda u Zvjezdanim stazama i profesora Charlesa Xaviera u Marvelovu serijalu hit-filmova X-Men, stoji u najavi.

U iskrenim i hrabrim memoarima u izdanju Školske knjige Patrick Stewart opisuje kako je prevladao gotovo nesavladive teškoće i prisjeća se zajedničkih trenutaka s mnogim poznatim osobama iz glamuroznog svijeta show businessa

Dugoočekivani memoari Patricka Stewarta Do zvijezda u izdanju Školske knjige razotkrivaju portret toga vrsnoga glumca čiji je izvanredni život ‒ od njegovih skromnih početaka u Yorkshireu u Engleskoj do uspona na vrh Hollywooda te osvajanja prestižnih nagrada i priznanja ‒ priča jednako iznimna, odlučna i trajna kao i sam autor. Uzbudljiva biografija toga miljenika filmske i kazališne publike diljem svijeta, objavljena u hrvatskom prijevodu Ane Briški Đurđevac, može se nabaviti u webshopu i svim knjižarama izdavača.

Malo se koji britanski glumac može pohvaliti tako raznolikom karijerom i nevjerojatnom popularnošću koju je, osim kazališnim nastupima, stekao i glumeći neke od najpoznatijih fikcijskih likova – kapetana Jean-Luca Picarda u franšizi Zvjezdanih staza i profesora Charlesa Xaviera u Marvelovu serijalu hit-filmova X-Men.

Svijet glume kao spas

No Sir Patricku Stewartu ništa od toga nije bilo darovano. Odrastao je u siromašnom kraju, u radničkom naselju u gradiću Mirfieldu, u Yorkshireu, s bratom i roditeljima. Majka je radila u tvornici tekstila; bila je to snažna žena sa smislom za humor te za rješavanje životnih nedaća. Otac je bio strog, vojnik koji se odao alkoholu te počesto pribjegavao obiteljskom nasilju, što je obilježilo zamalo cijelo Patrickovo odrastanje.

'Skučeni i grubi Mirfield u Yorkshireu iskovao je Patricka u mladića snažna karaktera, no nije bio idealno mjesto za razvoj drugog dijela njegove osobnosti – onoga sklona čitanju knjiga i umjetnosti. Upravo su knjige, a posebice djela Williama Shakespearea, Patricku bile gorivo za unutarnju snagu te ga pogurale prema jednome drugom, otvorenijem svijetu, svijetu u kojem je mogao stvarati i u kojem se osjećao sigurnim – svijetu glume. Da bi dospio u taj svijet, stekao obrazovanje i stvorio karijeru, Patrick je morao proći kroz velika iskušenja i prevladati gotovo nerješive teškoće, ali prije svega ‒ svladati samoga sebe', ističe urednica knjige Sonja Miličević Vukelić.

Prema njezinim riječima, Stewartova je životna priča impresivna pustolovina, iskrena, hrabra i strastvena; priča je to o rastu i odrastanju, o lošim i dobrim odlukama, o sukobima sa samim sobom i s drugima, o učenju o plemenitosti i snazi ljudskog duha – baš kao da ju je napisao Gene Roddenberry, autor lika kapetana Jean-Luca Picarda.

Dickenovska priča

'Čitao sam ovu knjigu očaran ne samo autorovom darovitošću za nijansirano pripovijedanje i pronicave uvide nego i ostalim njegovim darovima – inteligencijom, osjetljivošću, duhovitošću, intuicijom, samosviješću te elanom – koji su mu dodijeljeni kad je stigao na ovaj svijet, i koje je velikodušno tako dugo i tako lijepo dijelio s nama. Završio sam čitanje s osjećajem duboke zahvalnosti prema darovima Patricka Stewarta', napomenuo je američki pisac i scenarist Michael Chabon, koautor i jedan od producenata televizijske serije Zvjezdane staze: Picard.

Djetinjstvo autora memoara Do zvijezda, prema riječima njegova dobrog prijatelja Sir Iana McKellena, dikensovska je priča o obiteljskom nasilju i nesrećama koju su nenadan događaj te nekoliko dobrih ljudi preobrazili u priču o svjetski poznatom i obožavanom glumcu. 'Piše jednako dobro kao što glumi, s mnogo osjećaja, iskrenosti i strasti. Još jedan stjuartovski trijumf!' ističe poznati engleski glumac koji je Patricku Stewartu svojedobno savjetovao da odbije ponudu studija Paramount Pictures i angažman u Zvjezdanim stazama.

Proza poput dijamanta

Da je Sir Patrick Stewart napisao uistinu divne memoare, potvrđuje i američki pisac Jonathan Ames koji tvrdi da mu je proza elegantna i krasna, poput dijamanta u svoj svojoj jasnoći i preciznosti, a njegova sjećanja puna nježnosti, uviđavnosti, iskrenosti i zanosa. 'Da nije sve ove godine imao toliko posla kao vrstan glumac, mogao se razviti u vrsnog pisca. Zahvaljujući ovoj knjizi, sada je i to postao', smatra autor američkoga sitcoma Blunt Talk u kojem u glavnoj ulozi nastupa Stewart.

'Toliko se toga može reći o Sir Patricku! Fantastičan je glumac, lijepo ga je vidjeti, stvarno je zabavan i spreman na sve. Uistinu je drag čovjek, pun empatije, osjećajan… No kao što ćete otkriti čitajući knjigu, najveća mu je snaga to što je uvijek tako potpuno svoj', poručuje glumica Whoopi Goldberg koja je sa Stewartom glumila u Zvjezdanim stazama

O AUTORU

Sir Patrick Stewart ugledni je kazališni i filmski glumac čija slavna karijera traje već šest desetljeća. Kao klasično izučeni kazališni umjetnik karijeru je započeo u Kraljevskome Shakespeareovu kazalištu u Engleskoj, u kojem je glumio više od četrdeset godina. Nagrađivane su njegove uloge u Hamletu i Oluji na londonskome West Endu te na Broadwayu, a posebno je bila uspješna njegova adaptacija Božićne priče Charlesa Dickensa, monodrama koja se i danas pamti. Stewartovi legendarni kazališni i filmski nastupi donijeli su mu tri Nagrade Laurencea Oliviera, nominacije za nagrade Emmy i Tony te, među ostalim brojnim priznanjima, nagradu Grammy.