FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

'Stifterove stvari' i 'Isabellina soba' na zagrebačkim daskama

18.09.2009 u 16:00

Bionic
Reading

U sklopu Festivala svjetskog kazališta koji se održava u Zagrebu od 18. do 26. rujna bit će izvedene predstave 'Stifterove stvari' Heinera Goebbelsa i 'Isabellina soba' Jana Lauwersa

'Stifterove stvari'

Predstava 'Stifterove stvari', u produkciji Théâtrea Vidy iz Lausanne, djelo je nadahnuto procesom pisanja Adalberta Stiftera. Režiju potpisuje Heiner Goebbels, skladatelj i redatelj rođen 1952, koji uživa ugled jednog od najznačajnijih predstavnika suvremene glazbene i kazališne scene. Goebbelsov performans/instalacija Stifterovu tekstu pristupa kao sukobu s nepoznatim, sukobu sa silama kojima čovjek ne upravlja; za nj je tekst poziv na usvajanje mjerila i sudova različitih od vlastitih, ali i prilika za pomirenje s nerazumljivim kulturnim referencama, posebice u području ekoloških katastrofa koje je Stifter svojim poznatim oštrim okom odavno predvidio. Predstava bez glumaca poziva na otkrivanje jedne zaboravljene osjećajnosti i bavi se osvještavanjem stvari koje u kazalištu najčešće služe kao rekviziti i imaju tek ilustrativnu funkciju. One postaju protagonisti: svjetlo, slike, žamor, zvukovi, glasovi, vjetar i magla, voda i led. Predstava će biti izvedena 19. rujna u 20 sati te 20. u 21. rujna u 19 i 22 sata u ZKM-u.

'Isabellina soba'
u režiji Jana Lauwersa i izvedbi Needcompany iz Bruxellesa važan je događaj svjetskoga kazališta u posljednjem desetljeću. Jan Lauwers (Antwerpen, 1957) je umjetnik koji tijekom proteklih dvadeset godina stvara u gotovo svim medijima, a proslavio se upravo pionirskim teatarskim radom s družinom Needcompany. 'Isabellina soba' je ispovjedna ženska priča o životu. Svi koji su slijepoj starici Isabelli nekoć bili važni pripovijedaju njezinu prošlost zajedno s njom. Mnogi od njih su mrtvi: njezini roditelji, prijatelji, njezini ljubavnici. Oni ne samo da zajedno glume Isabellinu priču, već je i pjevaju, a zagrebačka publika će je imati prilike pogledati 20. i 21. rujna s početkom u 20 sati u Paviljonu 19 Zagrebačkog velesajma.