PROJEKT DIGITALIZACIJE

Stare hrvatske novine i časopisi na internetu

22.01.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Kratkim igrokazom o susretu generacija, započelo je predstavljanje Portala digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Glumac Joško Ševo i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu kratkim su igrokazom pokušali dočarati značaj Portala, o kojemu se, ne tako davno, nije ni sanjalo. Portal digitaliziranih hrvatskih novina zamišljen je kao središnje mjesto pristupa hrvatskim novinama iz arhiva Nacionalne sveučilišne knjižnice i ostalih baštinskih ustanova.

O Portalu i digitalizaciji novina i časopisa govorili su glavni ravnatelj NSK Tihomil Maštrović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i načelnica Odjela za digitalizaciju knjižnične, arhivske i muzejske građe Ministarstva kulture Dunja Seiter-Šverko, a predstavile su ga djelatnice NSK Sofija Klarin Zadravec i Maja Jokić.

Tihomil Maštrović istakao je da će digitalizacijom starih novina biti sačuvana vrijedna hrvatska baština, no i omogućena dostupnost starih hrvatskih novina i časopisa široj javnosti. Zaštitu novina i artefakata smatra jednom od osnovnih funkcija knjižnica, a najveću korist imati će studenti i akademski krug.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istakao je da Portal pruža jedinstvenu mogućnost da se povijest vidi kako se događala. 'Nezamislivo je bilo prije 20-30 godina da se kroz prozorčić vidi povijest kako se događala', rekao je. Za tportal.hr izjavio je da će vremenom fundus Portala biti sve veći, a time i časopisi na njemu sve mlađi.

'Kao dugogodišnjoj knjižničarki, projekt mi je i osobno izrazito drag', istaknula je za tportal.hr načelnica u Ministarstvu kulture, Dunja Seiter-Šverko, naglasivši da je digitalizacija knjižne građe usmjerena prema Europeani, velikoj europskoj digitalnoj knjižnici.

Maja Jokić govorila je o tijeku realizacije projekta, od nastanka ideje i odobravanja sredstava pa do radova na digitalizaciji. Jokić smatra da je portal prvenstveno namijenjen znanstveno-istraživačkoj zajednici, no i svima zainteresiranima za proučavanje starih hrvatskih novina.

Realizacija projekta započela je 2008, a trenutačno je na njemu dostupno šest naslova iz fonda NSK, među kojima su i najstarije sačuvane hrvatske novine 'Kroatischer Korrespondent' iz 1789. i 'Il Regio Dalmata -Kraglski Dalmatin' (1806-1810) - prve novine objavljene na hrvatskom jeziku. Na portalu je moguće prolistati i digitalizirane humanističke časopise koji izlaze od 1859. godine: 'Bullettino di archeologia e storia Dalmata' (od 1878), 'Napredak' (od 1859), 'Starohrvatska prosvjeta' (od 1895) i 'Sveta Cecilija' (od 1877). Prilikom predstavljanja, cjeloviti komplet digitaliziranog časopisa 'Hrvatski planinar' (1898- 2009) Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu darovali su predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza.