svježe iz tiska

'Sram' Annie Ernaux i 'Mržnja' Jeannette Fischer novi naslovi OceanMora

19.05.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Knjige 'Sram' francuske nobelovke Annie Ernaux i 'Mržnja' švicarske psihoanalitičarke Jeannette Fischer novi su naslovi objavljeni u svibnju u izdanju naklade OceanMore

"Sram" Annie Ernaux, ističe nakladnik, dirljiva je i hrabra studija srama kojom autorica nagoviješta roman "Godine", koji uz ovu knjigu spada u vrhunce njezina Nobelovom nagradom nagrađena opusa.

Ernaux u knjizi piše o događaju koji se 1952. dogodio u roditeljskoj kući i koji je za nju bio toliko traumatičan da je trebalo gotovo pola stoljeća i iskustvo afirmirane spisateljice da se uhvati ukoštac s činom koji je označio prekretnicu u njezinu životu, ističe nakladnik.

Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji. Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi i u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Sedamdesetih je počela objavljivati prve knjige, a danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene. Za opus, koji čini više od dvadeset naslova, 2022. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost. Naklada OceanMore dosad je objavila njezine knjige "Godine", "Djevojačke uspomene" i "Nisam izašla iz svoje noći".

Jeanette Fischer istražuje nagone koji vode do mržnje i djelovanja iz mržnje

Jeanette Fischer u knjizi "Mržnja" istražuje nagone koji vode do mržnje i djelovanja iz mržnje, ističe nakladnik. Mržnja prema drugima počinje kao mržnja prema samomu sebi. To pak ima svoj uzrok u osjećajima krivnje koje su drugi u nama pokrenuli u djetinjstvu. Autorica te mehanizme, među ostalim, obrazlaže studijama slučajeva Andersa Breivika i mladića koji se pridružio ISIL-u.

S psihoanalitičkoga gledišta, ova studija objašnjava zašto je važno napustiti dominantni i sveprisutni obrazac žrtva/počinitelj, ili krivnja/nekrivnja čije se djelovanje ne očituje samo na osobnoj razini, već i na društvenoj i političkoj. Usto, Fisher objašnjava zašto mržnju ne možemo eliminirati osuđujući je, gnušajući je se ili je mrzeći. Promjena je moguća tek kada rasvijetlimo ono što generira mržnju.

Jeannette Fischer (1954.) više od trideset godina u Zürichu je prakticirala frojdovsku psihoanalizu usredotočujući se na pitanja nasilja, moći i bespomoćnosti. S Marinom Abramović objavila je knjigu "Psihoanalitičarka susreće Marinu Abramović: Umjetnica susreće Jeannette Fischer". Autorica je knjiga "Strah – zašto ga se moramo bojati" i "Psihoanalitičarka susreće Helene i Wolfganga Beltracchi: Umjetnički par susreće Jeannette Fischer".

Jeanette Fischer gostovat će 24. i 25. svibnja na Zagreb Book Festivalu, gdje će sudjelovati na panelu "Strah i anksioznost - alkemija mraka" te predstaviti knjigu "Mržnja".