SLAVNI KNJIŽEVNIK

Spomenik J.P. Kamovu u Barceloni

18.07.2013 u 09:38

Bionic
Reading

Riječkom književniku Janku Poliću Kamovu do kraja godine u Barceloni bit će postavljen spomenik Zvonimira Kamenara, jednak onome postavljenom u Rijeci na mostu kod Konta, rečeno je danas na konferenciji za novinare u riječkoj Gradskoj upravi

Skulptura Kamova, kao i u Rijeci, bit će oslonjena o ogradu, a bit će postavljena u vrtu bolnice Sant Pau, sljednice bolnice Santa Creu u kojoj je Kamov umro u 24. godini.

Riječ je o novom projektu suradnje Rijeke i Barcelone koji su na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, kipar i akademik Zvonimir Kamenar te publicist, književni kritičar i urednik Mladen Urem

Obersnel je rekao da će spomenik Kamovu u Barceloni biti postavljen vjerojatno u listopadu ili studenome ove godine te da je projekt ostvaren nakon njegova nedavnog sastanka s gradonačelnikom Barcelone Xavierom Triasom

Izvijestio je da će spomenik biti postavljen na iznimno atraktivnoj lokaciji, istaknuvši da se sada dogovara lijevanje skulpture i prijevoz u Barcelonu, a nakon toga će se odrediti termin njezina postavljanja. Priredit će se i program kojim će se predstaviti djela toga najvećega riječkog pisca na katalonskom jeziku.


Urem je istaknuo da je ideja o postavljanju spomenika potekla od gradonečelnika Obersnela. Dodao je da sve knjižnice u Barceloni već imaju Kamovljeva djela te da će nastojati u prigodi podizanja spomenika objaviti prigodnu knjižicu - vodič za čitanje Kamova i poticaj za njegovo prevođenje.

Sudionici su objasnili da je kao najbolje mjesto za postavljanje spomenika izabran vrt bolnice Sant Pau te da je odlučeno da se ne postavlja u ulicu u Barceloni u kojoj je Kamov živio, no pročelnik za kulturu Ivan Šarar dodao je, govoreći o piščevoj naravi, da bi "sam Kamov možda želio spomenik baš u toj opskurnoj ulici u kojoj je živio".

Janko Polić Kamov autor je nekoliko zbirki poezije, novela, drama te romana. Rodio se 17. studenoga 1886. u Rijeci, a umro je 8. kolovoza 1910. u Barceloni, usamljen, iscrpljen i razočaran. Pokopan je bez imena, na javnom groblju Sud Este.