MEĐUNARODNI BIJENALE

Splitgraphic donosi najbolje od grafike

03.10.2013 u 10:29

  • +4

Splitgraphic

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

U Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvoren je 6. međunarodni grafički bijenale, najvažnija ovogodišnja likovna manifestacija u Splitu. Tema i koncept šestog Splitgraphic bijenala je održivost, pojam koji se promišlja na više razina

Prije svega, pojam održivosti odnosi se na održivost grafike, klasičnog likovnog zanata i discipline kao medija u suvremenoj umjetnosti. U likovnoj teoriji, grafička umjetnost je zapravo prvi masovni vizualni medij i prethodnica današnje eksplozije digitalizacije i 'pikselizacije' vizualnih komunikacija. Marina Majić u odlično dizajniranom katalogu izložbe postavlja i pitanje održivosti u smislu daljnjeg razvoja manifestacije međunarodnog grafičkog bijenala.

Na natječaj za 6. međunarodni grafički bijenale su se prijavila čak 264 umjetnika koji su poslali više od 700 radova. Takav rast manifestacije je doveo u pitanje okvir djelovanja i već sada se može zaključiti da je manifestacija nadrasla grad Split i prateću infrastrukturu. O tome se progovorilo i na samom otvorenju u vijećnici i Marina Majić je naglasila da će za sedmi bijenale definitivno trebati pomoć u stvaranju novog organizacijskog okvira. Pri tome se misli prije svega na prostor za deponiranje i žiriranje radova u čemu mogu pomoći Grad i nadležno ministarstvo.

Bijenale je otvoren Skupnom izložbom koja će potrajati do 27. listopada. Prateća izložba studentskih radova je u Galeriji Loggia u Centru za kulturu Zlatna vrata i potrajat će tijekom listopada i studenoga. Na 6. međunarodnom grafičkom bijenalu samostalnu izložbu će imati u studenome Ingrid Ledent iz Belgije u Galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu. To će biti prilika i da se promovira još relativno nepoznat galerijski prostor unutar splitskog sveučilišnog kampusa.

Nakon izložbe Ingrid Ledent će održati u studenome i predavanje na Umjetničkoj akademiji UMAS, a na kraju bijenala u prosincu u Galeriji Naranča izlagat će Ivan Kožarić, dobitnik Nagrade za životno djelo bijenala Splitgraphic. Na skupnoj izložbi Kožarićevi radovi su bili izloženi u manjoj izdvojenoj prostoriji uz radove Borisa Bućana

Grand Prix 2013. po mišljenju žirija bijenala zaslužila je Marta Lech iz Poljske. Poljski grafičari i studenti grafike su na određeni način, uz uvijek zanimljive Japance i Kanađane, dominirali 6. bijenalom. Posebne nagrade su dobili Tomiyuki Sakuta iz Japana, Nicolas Poignon iz Francuske te Edvin Dragičević iz Hrvatske. Nagrada za mlade umjetnike je pripala studentima iz Poljske sa umjetničke akademije u Lodzu.

Mada je pred nama otvaranje više izložbi u okviru 6. međunarodnog grafičkog bijenala, na osnovi viđenog na skupnoj izložbi, može se ustvrditi da je ta značajna grafička manifestacija u kvalitativnom i organizacijskom smislu otišla korak dalje, te na najbolji način otklonila sumnje u suvremenost zanata i grafičke likovne discipline.

Autori iz cijelog svijeta su pokazali sjajnu sintezu suvremenih trendova u vizualnim komunikacijama sa klasičnim grafičkim zanatom. To jednako važi za radove u bakropisu, na metalnim pločama i crtanjem s iglom do sitotiska i računalne grafike. Nakon ovakvog početka bijenala, splitska likovna publika s nestrpljenjem očekuje samostalnu izložbi belgijske umjetnice Ingrid Ledent koja u svom radu spaja litografiju, digitalni tisak, zvuk i video.