ANA LEDERER

'Spasila sam HNK od neznanja ministrice Zlatar'

11.09.2013 u 11:02

Bionic
Reading

Bivša intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Ana Lederer u intervjuu tjedniku Globus otkriva kako je došla do odluke da podnese tužbu protiv Ministarstva kulture RH te tvrdi da je spasila HNK od neznanja ministrice Andree Zlatar

Više od godinu dana oko Ane Lederer, ugledne teatrološke znanstvenice i prve intendantice u povijesti krovne nacionalne kazališne kuće, vodi se prava bitka, prenosimo iz intervjua u Globusu

Podsjetimo, Grad Zagreb i Država, odnosno resorno Ministarstvo kulture nikako se ne mogu dogovoriti koga žele vidjeti na čelnom mjestu kuće.

Na početku razgovora, Lederer je odgovorila na pitanje je li namjerno tempirala datum premijere 'Michelangela' Tomaža Pandura na dan kad joj istječe mandat, kako bi izvela svojevrsni performans oko svoga odlaska.

'Sve je u teatru namjerno, pa sam tako upravo 'Michelangelom' željela zaokružiti svojih osam godina. Nisam ja izvodila nikakav performans, pa nije HNK privatno dvorište u kojem bilo tko ima pravo izvoditi osobni performans oko bilo čega osobnoga, pa tako i svoga odlaska. Mislite li da je scena HNK nešto što bih ikada upotrijebila u osobne svrhe? Pa meni to ne treba, jer producenti moje 'slave' dnevno su na njoj radili. Dakle, performans oko moga odlaska traje više od godine dana i izvode ga drugi.

O izvedbi rukopisa nasilja po mojoj osobnoj koži, što u širem smislu znači i moje obitelji i prijatelja, a onda i po koži mojih suradnika te na kraju i po HNK-u, pišem knjigu pod radnim naslovom 'Goveđi jezik – rukopis jednog nasilja'. Naravno, inspiriran je tekstom jednoga doktora cipelarenja', kazala je bivša intendantica koja u nastavku objašnjava kako je došla od odluke da podnese tužbu protiv Ministarstva kulture RH na osnovi povrede prava iz radnog odnosa.

'Nakon konzultacije s jednim od vodećih hrvatskih stručnjaka za radno pravo podnijela sam zasad samo Zahtjev za zaštitu prava, opet načelno, tvrdoglavo inzistirajući na poštivanju zakonskih procedura, kao svojevrsnu vježbu iz demokracije. Nije meni ministrica poslala nikakvu obavijest ili podsjetnik o činjenici da mi 1. rujna istječe Ugovor o radu, već mi je poslala 'odluku' o prestanku radnog odnosa pozivajući se pritom na pogrešan zakon. Nije me bila dužna ni na što podsjećati, ali je kao članica Vlade RH itekako bila dužna osigurati njihovu razrješnicu u zakonskome roku, dakle najkasnije na sjednici održanoj 29. kolovoza.

Zakon o kazalištima vrlo decidirano i nedvosmisleno propisuje kako intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada RH. Nepodnošljiva je količina ministričine neodgovornosti i ne vjerujem da bi bilo koi drugi osnivač kulturne institucije mogao bez ikakvih posljedica toliko uporno kršiti zakone. Inače, Ministrica kulture uz 'odluku' poslala mi je i pismo u kojem između nekoliko fraza kaže kako se zahvaljuje za trud koji sam uložila 'pri očuvanju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao simbola hrvatske kulturne scene'. To je prva stvar u kojoj se nas dvije slažemo - očuvala sam teatar od njezinog neznanja', zaključila je Lederer.