SAMOUBOJSTVOM DO NOVCA

Španjolski umjetnik predstavio mrtvog Hirsta

19.02.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Mladi španjolski umjetnik Eugenio Merino predstavio je skulpturu Damiena Hirsta koja prikazuje umjetnikovo samoubojstvo

Skulptura prikazuje najbogatijeg svjetskog umjetnika Damiena Hirsta kako iz pištolja puca u glavu, a iz usta mu izlazi krv. Nastala je kao Merinov odgovor na skupocjenu Hirstovu dijamantnu lubanju 'For the Love of God'.

Eugenio Merino svoje djelo je nazvao '4 the Love of Go(l)d' (Za ljubav zlata), a njime poručuje da bi Hirstova djela postizala još veću vrijednost nakon umjetnikove smrti.

'Mislio sam da bi, s obzirom na to koliko voli novac, Hirstov sljedeći korak moglo biti samoubojstvo. To bi dramatično povećalo cijenu njegovih radova', izjavio je Merino za Guardian te nastavio da je riječ o šali, ali i metafori za trenutno stanje u umjetnosti. Mladi Španjolac zanijekao je da mrzi Hirsta i dodao da je zapravo njegov obožavatelj.

Damien Hirst na prošlogodišnjoj velikoj aukciji svojih radova zaradio je rekordnih 140 milijuna eura prodajom svoja 223 djela, a poznat je i po izjavi da je pohlepa u svijetu umjetnosti dobrodošla.

Merinov rad izložen je u staklenom sanduku, baš kao i Hirstove životinje u formaldehidu, a predstavio ga je u sklopu madridskog umjetničkog sajma ARCO.