ZA POEZIJU

Sonja Manojlović dobitnica je prve nagrade na festivalu u Rusiji

28.05.2013 u 17:04

Bionic
Reading

Na završnoj priredbi festivala V. Međunarodnog festivala slavenske poezije 2013. Sonji Manojlović dodijeljena je prva nagrada festivala - Kristalno pero, za izvrsnost u pjesničkom stvaralaštvu

Uz Sonju Manojlović, koja će za tri dana primiti i nagradu Grada Zagreba za zbirku 'A sa šest labradora na more putovat ću', na festivalu u Rusiji sudjelovali su i Sinan Gudžević, Drago Glamuzina i Ervin Jahić

Na festivalu sudjeluju pjesnici iz Bjelorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Uz višekratne nastupe hrvatskih pjesnika, prevedeno je dvadeset pjesama Tina Ujevića te je otkriven njegovog portret u Dvorani slavenskih velikana u Tverskoj oblasnoj naučnoj knjižnici A.M.Gorki. Tom prilikom hrvatski su pjesnici poklonili knjižnici tridesetak primjeraka časopisa i knjiga iz nakladničke djelatnosti Hrvatskog društva pisaca, te nekoliko knjiga proze i poezije drugih hrvatskih izdavača.

Duplikati su tom prilikom poklonjeni zainteresiranim slavistima.

Direktor festivala Sergey Gloviuk, pjesnik i prevoditelj, izabrao je stihove 12 hrvatskih pjesnika na 28 stranica časopisa Junost (Mladost) br. 5/2013. koji izlazi u Moskvi (Tin Ujević, Vesna Parun, Boro Pavlović, Slavko Mihalić, Vesna Krmpotić, Danijel Dragojević, Josip Sever, Boris Maruna, Tonko Maroević, Vesna Biga, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski; više prevodilaca).