PREMIJERA U OŽUJKU

Snimaju se dva dokumentarca o Miroslavu Krleži

30.12.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Krajem ožujka očekuje se završetak dokumentarnog filma o jednom od najvažnijih hrvatskih književnika Miroslavu Krleži, koji se, u očekivanju godine u kojoj će se obilježiti trideseta obljetnica njegove smrti, ovih dana počeo snimati u njegovom rodnom Zagrebu, u režiji Željka Senečića i po scenariju povjesničara književnosti Tomislava Sabljaka.

Miroslav Krleža bio je jedan od stupova hrvatske kulture, što se u posljednje vrijeme na žalost zaboravlja, rekao je redatelj, scenograf i slikar Željko Senečić. Tim dokumentarnim filmom želimo pokazati koliki je bio Krležin značaj za našu kulturu te upoznati ljude s njegovim djelom, s obzirom da se ono sve više počinje minorizirati, dodao je.

Senečić ocjenjuje nedopustivim što se Krležina djela izbacuju iz školskih programa i što se o njemu sve više piše na neprimjeren način. Takav odnos prema piscu kojega iznimno poštuje, Senečić objašnjava time što su, rekao je, Hrvati mali narod za kojega je Krleža bio prevelik.

Kako bi se nove generacije upoznalo s Krležom, a starije podsjetilo na njegov značaj za hrvatsku kulturu, snimit će se dva filma, jedan će biti polusatni dokumentarac s osnovnim podatcima o njemu koji će se prikazivati u školama, a drugi će biti složeniji i u njemu će o Krleži govoriti oni koji su ga sobno poznavali.

Među ostalima u tom filmu, koji će se snimati ponajviše u Zagrebu, na lokacijama bitnima za Krležin život i rad, sudjelovat će, među ostalima, Josip Vaništa, Nedjeljko Fabrio, Stanko Lasić, Slavko Goldstein, Eduard Galić, Predrag Matvejević, Georgij Paro, Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Igor Mandić, Boris Buzančić.

Senečić je podsjetio kako je dosad propustio dvije prilike za dokumentarac o Krleži dok je još bio živ, prvi put prije četrdesetak godina na snimanju Fanellijevog filma "Put u raj" za koji je Krleža napisao scenarij, te nekoliko godina kasnije kad je već bilo dogovoreno da će snimati film o njemu i svom profesoru Krsti Hegedušiću, što nije ostvareno jer je Hegedušić umro.

Producent filma o Krleži je zagrebački "Interfilm", a snimatelj je Boris Krstinić.