SLUČAJ RUBINOWITZ

Smiju li pisci prepisivati s Wikipedije?

23.08.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Njemački pisac Tex Rubinowitz našao se usred književnog skandala nakon što ga je ugledni konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung optužio za plagiranje u romanu 'Irma' i to kopiranjem tekstova s Wikipedije. Rubinowitz odgovara da je trebao navesti izvore i priznaje da ima razloga za prigovore

Tex Rubinowitz (rođen kao Dirk Wesenberg 1961. u Hannoveru) njemački je ilustrator, stripaš, putopisac i književni autor kojega se smatra jednom od zanimljivijih pojava na književnoj sceni njemačkog govornog područja. Rubinowitz je 2014. dobio i cijenjenu književnu nagradu Ingeborg Bachmann, a njegovi crteži i tekstovi objavljuju se u utjecajnim novinama poput austrijskog Der Standarda ili njemačkih Frankfurter Allgemeine Zeitunga i Süddeutsche Zeitunga. Objavio je i više knjiga, a među njima je ona najnovija 'Irma', roman koji se pojavio u knjižarama početkom ove godine u izdanju ugledne izdavačke kuće Rohwolt.

No sada se Rubinowitz našao usred zanimljivog literarnog skandala, i to baš zbog 'Irme', nakon što su dva novinara FAZ-a objavila članak pod naslovom 'Plagiranje kamuflirano kao istraživanje', u kojemu dokazuju da je Rubinowitz u 'Irmi' jednostavno prepisao odlomke s Wikipedije. Članak u FAZ-u optužuje Rubinowitza da je iskoristio Wikipediju kao 'literarnu pticu kukavicu' te da je metodom copy/paste preuzeo tekstove i uključio ih u svoj roman, koji bi se trebao zvati – ironični su novinari Frank Fischer i Joseph Wälholzl – 'Irmapedia'.

Konkretno, u dijelovima romana u kojima Rubinowitz spominje 'Deep Space Nine' (jedan od serijala 'Zvjezdanih staza'), pjevača metal benda Iron Maiden Brucea Dickinsona ili folk pjevačicu Mary Hopkin, cijele je rečenice prepisao s Wikipedije. Novinari FAZ-a precizno navode stranice na kojima Rubinowitz koristi citate s Wikipedije, a optužuju ga da ih je posijao po romanu 'Irma' kao kukavičja jaja. Zaključak FAZ-a jest da 'nijedan njemački autor ne kopira tako bezobrazno' poput Rubinowitza, a prozivaju ga i zato što nije naveo Wikipediju kao izvor.

U izjavi za Süddeutsche Zeitung Rubinowitz je priznao da je kopirao s Wikipedije, ali da pritom 'nije posebno razmišljao o tome' te da sada 'priznaje pogrešku' i 'neće je više ponavljati'.

Razlog interesa Fischera i Wälholzla za tekstove Texa Rubinowitza je i u tome što je u proljeće ove godine bez navođenja izvora objavio velik tekst u kojemu je preuzeo citate s bloga Der Umblätterer, za koji pišu i njih dvojica. Očito je da mu to nisu oprostili pa su se potrudili analizirati i roman 'Irma'.