KIŠ KAO INSPIRACIJA

Slobodan Šnajder nagrađen u Crnoj Gori

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 21.01.2010 14:47
  • Objavljeno 21.01.2010 u 14:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst inspiriran djelom i životom književnika Danila Kiša pobijedio je Slobodan Šnajder, a nagrađen je za tekst 'Enciklopedija izgubljenog vremena'

O pobjedniku je odlučio peteročlani žiri natječaja koji je raspisalo Kraljevsko pozorište Zetski dom s Cetinja. Na natječaj radove su mogli prijaviti autori s prostora bivše Jugoslavije, a u užem izboru iz 56 pristiglih radova našli su se još 'Ovo oko nas' Nade Bukilić iz Podgorice, ’Komedijant slučaj’ Aleksandra Novakovića iz Beograda, ’Mortifikacija’ Duška Mrđe iz Banja Luke i ’Hommage sedma vrsta’ Boštjana Potokaraiz Ljubljane.

Nagrađeni tekst ’Enciklopedija izgubljenog vremena’ Slobodana Šnajdera kišovske motive vješto transponira u vrijeme tranzicijskih obrtanja vrijednosnih sistema kontekstualizujući njihovu stalnu aktualnost. Ovaj lucidni tekst, crna komedija s obiljem čudesnih prizora, baca nas u svijet iznevjerenog malog čovjeka – junaka svih vremena. Jedno od najbitnijih obilježja Kišove proze - surovost velikih priča prema tom malom čovjeku - prisutna je u ovom tekstu svojim tranzicijskim metamorfozama i zastrašujućim zjapom budućnosti. Efektnu dramaturšku razradu spomenutih motiva autor nadograđuje elementima apsurda i groteske stvarajući originalnu i živu cjelinu, čime ispunjava jedan od najvažnijih ciljeva ovog natječaja’, stoji u obrazloženju žirija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi