NA DAN ŽENA

Slavlje ženske kreativnosti na riječkoj izložbi 'Fotografkinje'

05.03.2018 u 10:46

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, Fotoklub Rijeka u svojoj Galeriji Principij organizira izložbu 'Fotografkinje', koju će 6. ožujka u 19 sati otvoriti najstarija hrvatska fotografkinja, 90-godišnja Slavka Pavić, a na kojoj će se predstaviti 57 profesionalnih i amaterskih autorica s radova raznih tema i žanrova

Već devetu godinu Fotoklub Rijeka priređuje izložbu 'Fotografkinje', koji predstavlja izbor najboljih radova pristiglih na natječaj zamišljen tako da na njemu mogu sudjelovati samo žene, bez obzira bavile se fotografijom profesionalno ili hobistički. Tema je slobodna jer je cilj 'da do izražaja dođe autorica i njen doživljaj svijeta koji je određuje kao ženu autoricu, umjetnicu', kažu organizatori izložbe koja se tradicionalno organizira na Međunarodni dan žena 8. ožujka.

  • +8
Fotografkinje 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neda Čamić

Na natječaj su se u ovom izdanju prijavile 132 autorica s ukupno 720 radova, a kustosica Iva Prosoli, viša kustosica Muzeja grada Zagreba i predavačica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb, odabrala je njih 57 sa 69 radova različitih žanrova, od reporterske fotografije: sportske, koncertne, putopisne, zatim pejzažne, portretne, modne snimke do snapshot estetike, insceniranih narativa, fotografskih eksperimenata i apstraktne fotografije.

Silvana Dunat dobila je grand prix za fotografiju 'Intruzija', dok su dobitnice šest jednakovrijednih pohvala Suzana Bota, Neda Čamić, Neda Rački, Anna Gaspotić, Vlasta Gorup i Rebeka Legović.

Izložba se može razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13., a ostaje otvorena do 13. ožujka.