MILOMIR KOVAČEVIĆ STRAŠNI

Bila jednom Jugoslavija: Zavirite u sjajnu parišku izložbu sarajevskog fotografa

24.02.2018 u 13:07

Bionic
Reading

U samom centru Pariza, u galeriji Fait & Cause traje izložba sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog 'Bila jednom Jugoslavija', koja kroz stotinjak njegovih radova donosi intimni pogled u raspad bivše države. Razgovarali smo s autorom te donosimo galeriju njegovih radova u kojoj trenutačno uživa pariška publika

Izložbu od stotinjak fotografija 'Bila jednom Jugoslavija' legendarni sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni radio je specijalno za galeriju Fait & Cause, koja se jedina u Francuskoj bavi socijalnom fotografijom, a nalazi se u središu Pariza, u blizini Centra Georges Pompidou. Koncipirana je tako da postupno prikazuje raspad bivše države, ali s osobnim pečatom.

'Sve što sam fotografirao, duboko sam proživio. Nisam bio običan svjedok onog što se dešavalo, to je bio moj život', kaže nam Kovačević.

Njegova priča 'Bila jednom Jugoslavija' počinje fotografijama iz prijeratnog razdoblja, lijepim uspomenama, slavljima na ulicama, pionirama i Jugoslavijom na svjetskom nogometnom prvenstvu, a nastavlja se prosvjedima za mir i protiv podjele, nastankom nacionalnih stranaka, političkim mitinzima i potom završava posljedicama, ratom, uništenjem gradova i spomenika.

  • +32
Bila jednom Jugoslavija, Milomir Kovačević Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Milomir Kovačević

'Vide se mrtvi vojnici, majke s fotografijama ubijenih sinova, razrušeni Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Vukovar, Pakrac, Lipik. Nestaje sve što ima veze s Jugoslavijom i nekim normalnim životom. Izložba završava fotografijama u vitrinama, onime što je ostalo od jugoslavenskih spomenika revolucije, uništenih i napuštenih, te Titovim fotografijama i skulpturama odloženim po podrumima, također uništenim i označenim', kaže za tportal Kovačević koji je izložbu 'Bila jednom Jugoslavija' otvorio u siječnju.

'Fotografije su izazvale puno pažnje i kod naše i kod pariške i francuske publike jer ovakvu vrstu dokumenta iz prve ruke, bez političkih konotacija i super opremljene nemaju prilike vidjeti. Dosad su se uglavnom nudile jednostrane propagandne izložbe, pro ili kontra jugoslavenske, srpske, hrvatske ili bosanske', kaže Kovačević i dodaje da su razmišljanja posjetitelja bila jako zanimljiva.

'Uglavnom dolaze ljudi koji imaju veze s Jugoslavijom na neki način. Neki su bili na moru tu ili su putovali po ovim prostorima i imaju lijepa sjećanja. Neki dolaze u potrazi za izgubljenim prijateljima, a neki opet žele stvarno znati što se dogodilo, kako je moguće da od onakve Jugoslavije dođe do raspada i takvog uništenja. Mnogi se zanimaju za Tita, dok neke fotografije iz ratnog perioda ne mogu ni gledati, iako sam se trudio da bude što manje šturih i fotoreporterskih. Svaka je morala imati određenu simboliku i biti vezana za određeni događaj', objašnjava Milomir Kovačević koji se fotografijom počeo baviti sa 17 godina.

Od samog je početka posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najpoznatijih fotokroničara novije povijesti Sarajeva, bilježeći odumiranje jednog sistema, prve demokratske izbore, stranačke mitinge, stvaranje novih stranaka, nove vlasti, a potom i opsadu glavnog grada BiH.

Od 1995. živi i radi u Parizu. Imao je pedesetak samostalnih izložbi, a dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima je i francuski Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza.