SONY AWARDS

Opet su četiri Hrvata među 50 najboljih svjetskih fotografa

02.03.2018 u 11:20

Bionic
Reading

Žiri natjecanja 'Sony World Photography Awards 2018' uvrstio je fotografije četvorice hrvatskih autora u uži izbor za nagrade i među 50 najboljih na svijetu u profesionalnoj i otvorenoj kategoriji

U profesionalnoj kategoriji globalnog natjecanja Sony World Photography Awards 2018 hrvatski fotograf Paul Lukin se našao u užem izboru s opusom između 5 i 10 fotografija. Serija Lukinovih fotografija svjedoči o posljednjim danima legendarne dvorane Lumpinee Muay Thai.

Lukin je dokumentarni fotograf i fotoreporter koji živi u Bangkoku na Tajlandu. Rođen je u Splitu i od malih nogu je pokazivao interes za crtanje i umjetnost. No unatoč ovim afinitetima, uronio je u svijet borilačkih vještina.

Hrvati u natjecanju Sony World Photography Awards 2018 Izvor: Paul Lukin / Autor: Paul Lukin

U otvorenoj kategoriji, u kojoj se bira najbolja pojedinačna fotografija u 10 potkategorija, u užem izboru se našao autor Petar Sabol, koji se istaknuo u potkategoriji Divlji svijet fotografijom Parenje pčelarica. Sabol je bio dobitnik na nacionalnoj razini u sklopu natjecanja Sony World Photography Awards 2017.

Žiri je također pohvalio fotografije dvojice autora iz Hrvatske u otvorenom natjecanju, svrstavši ih među 50 najboljih: Josipa Miškovića, koji trenutno živi u talijanskom gradu Arecu, za potkategoriju Divlji svijet i Marjana Radovića iz Zagreba, u potkategoriji Putopisna fotografija.

  • +17
Pobjednici natječaja Sony World Photography Awards 2017 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Frederik Buyckx

Na 11. izdanje jednog od najraznovrsnijih fotografskih natjecanja na svijetu pristiglo je rekordnih 320.000 fotografija autora iz preko 200 država. Međunarodna selekcija radova prikazala je ogromnu raznolikost fotografija glede žanrova, stilova i tema u četiri kategorije: profesionalnoj, otvorenoj, kategoriji za mlade fotografe i studentskoj kategoriji.

Radovi fotografa koji su pohvaljeni i ušli u uži izbor biti će predstavljeni u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2018 u Londonu od 20. travnja do 6. svibnja. Pobjednici otvorene kategorije bit će proglašeni 20. ožujka, dok će Fotograf godine i pobjednici u profesionalnoj kategoriji biti poznati 19. travnja.

Više: Sony World Photography Awards 2018