IZABRANO NOVO RAVNATELJSTVO

Skupštinom samo formalno prekinuta kriza u Hrvatskom glazbenom zavodu, a čeka se neki novi način rada

29.11.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatski glazbeni zavod održao je u srijedu navečer u Zagrebu izvanrednu i izbornu skupštinu kojom je okončao polugodišnju paralizu rada jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Hrvatskoj

Skupština je razriješila članove svih tijela i izabrala nove što su u HGZ-u do sada radili samo djelomično kako bi održali kontinuitet rada.

Skupština je zbog izvanrednosti imala samo po jednu listu kandidata za glavna tijela: ravnateljstvo, nadzorni odbor i časni sud, za koju je od nazočnih 133 člana glasovala velika većina. Samo pet do šest članova je glasovalo protiv prijedloga ili bilo suzdržano.

Nakon skupštine održan je sastanak ravnateljstva na kojem je za novu predsjednicu izabrana Romana Matanovac Vučković, za potpredsjednike Tamara Jurkić Sviben i akademik Zoran Juranić, a za tajnicu Vesna Šepat Kutnar.

Sukob većine ravnateljstva i bivšeg predsjednika Nike Đurića paralizirao je rad HGZ. Ignorirajući i zloupotrebljavajući Statut HGZ-a, Đurić je obezvrijedio i blokirao rad ravnateljstva, nadzornog odbora i časnog suda, čak prekinuo tok informacija članstvu ukidanjem biltena HaGeZe, rečeno je.

  • +11
Izvanredna i izborna Skupštinu HGZ-a održana u Muzičkoj akademiji Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ni nakon opomene nadzornog odbora nije u zakonskom roku, do 29. studenoga, sazvao Skupštinu HGZ-a. Stoga je to prema Statutu HGZ-a učinio Nadzorni odbor HGZ-a.

Skupština HGZ-a održana je u prostorima Muzičke akademije jer Đurić nije dopustio njezino održavanje u prostorijama HGZ.

Ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon rekla je tijekom rasprave da je skupštine 'vatrogasna mjera' koja samo formalno prekida probleme HGZ-a, te da HGZ treba s mladim ljudima, uz pomoć stručnjaka, pokrenuti novi način rada.