performans

Siniša Labrović poziva predsjednika da ga poljubi u guzicu

14.06.2023 u 14:17

Bionic
Reading

Siniša Labrović u svom performansu 'Poštovani gospodine predsjedniče, možete me poljubiti u guzicu' spremno će stajati u iščekivanju predsjednika u Muzeju grada Zagreba u utorak 20.6.2023. od 18 do 20 sati

“Predsjednik”, kako navodi Labrović, ovdje se pojavljuje metaforički i namjerno u muškom rodu tako da se odnosi na čelne osobe države, gradova, županija, ministarstava ili bilo kojih institucija i organizacija.

Ovaj ritualni simbolički čin Siniša Labrović posvećuje svom prijatelju Vladimiru Matijaniću, stoji u priopćenju.

Labrovićev poziv navodimo u nastavku u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče,

dozvolite mi da Vam se obratim i pozovem Vas na zajedničku izvedbu performansa. Vaše zasluge za cjelokupni procvat Republike Hrvatske neprocjenjive su. Školstvo, ekonomija, sport, politika, demografija, znanost, umjetnost, društvo, cjelokupni naš život bez Vašega truda, znanja, požrtvovnosti i nesebičnoga vodstva ne bi ni blizu bili na ovako visokoj razini. Nije nužno da ste bili ili da jeste predsjednik Republike ili Vlade, Akademije, Sabora ili Ustavnoga suda, dovoljno je i predsjednik udruge, političke stranke, upravnoga odbora, gradskoga vijeća, nekog savjeta, makar i kućnoga, predsjednik kao takav naprosto, a da se možete osjetiti pozvanim i slobodnim pridružiti mi se u izvedbi performansa. Ovdje je “predsjednik” mišljeno pomalo metaforično pa ste pozvani i kao gradonačelnik, župan, ministar, direktor, guverner, biskup, posebno ako osjećate u dubini duše da Vas vodi duh i ideja riječi “predsjednik”.

Važnost rituala za društvo i kulturu, religije, čak civilizaciju, sigurno su Vam poznati. Možete li zamisliti kršćanstvo, napose katoličanstvo, bez Isusovog pranja nogu učenicima, a onda posljedično i papinog pranja nogu beskućnicima, čak i kriminalcima?! Neskromno vjerujem da bi Vašim sudjelovanjem u performansu koji Vam nudim postigli jednak odjek i uzor u svjetovnoj sferi života i da bi mogli stajati na početku nečega što bi se izvodilo i za dvije tisuće godina. Zato Vas otvorenoga srca ponizno molim da me dođete poljubiti u guzicu koja će Vam izložena stajati na raspolaganju za akt ljubavi i skromnosti u Muzeju grada Zagreba u utorak 20.6.2023. od do sati. Dakle, u prilici smo da Vašim sudjelovanjem u performansu “Poštovani gospodine predsjedniče, možete me poljubiti u guzicu” stvorimo nešto epohalno, usuđujem se nadati.

Muzej grada Zagreba nalazi se na adresi Opatička 20, 10000 Zagreb. Performans je posvećen uspomeni na Vladimira Matijanića. Čekam Vas, gospodine predsjedniče, spuštenih hlača i čiste guzice.

Bilježim se sa štovanjem!

Siniša Labrović