kino zona

Predstavljena nova sezona zadarskog ljetnog kina

14.06.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Zadarska nezavisna kinoteka Kino Zona je premijerom trailera najavila zadarsko filmsko ljeto koje započinje ove nedjelje filmom 'Tovar' i broji 25 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta koje će publika moći gledati sve do 1. listopada na Poljani Branka Stojakovića

Najavni film su režirali mladi hrvatski redatelji Luka Hrgović i Dino Julius, scenarij je napisao Ivica Perinović, a u glavnim ulogama uz Lanu Barić bile su i Tihana Lazović te mlada zadarska glumica Lea Perinović.

Upravo je Lana Barić bila i posebna gošća konferencije za medije kojom je najavljena ljetna kino sezona te se kratko osvrnula na dosadašnji rad Kino Zone istaknuvši kako ih vjerno prati i podržava.

'Bila mi je čast i radost raditi s vama na ovom projektu jer vas trojica imate toliko zaraznu ljubav prema filmu i toliko se trudite, unatoč svemu što se događa u Zadru, unatoč neverama i stvarima koje vam ne idu u prilog i to ne može biti nezarazno prema nama koji osjećamo jednaku ljubav prema filmu. Njegujete i stranu i hrvatsku kinematografiju, lijepo mi je to što radite, ta vaša ljubav, i što vas ništa ne može pokolebati. Sad ovdje dolazim ne kao gošća nego kao vaša prijateljica', rekla je Barić podcrtavšii kako joj je drago da je Kino Zonu mogla podržati upravo na ovaj način.

Izvor: Društvene mreže

Kino Zona je pokrenuta 2019. s motivom popularizacije svjetske i domaće nezavisne filmske produkcije, omogućivši zadarskoj publici dostupnost recentnih filmskih ostvarenja kinematografija diljem svijeta uz retrospektive i gostovanja filmskih aktera. Naime, Zadar je najveći hrvatski grad bez nekomercionalnog kina te je Kino Zona, iako bez adekvatne kino infrastrukture, utočište zadarskih filmofila petu godinu zaredom. Struka, a i publika, kvalitetan rad je prepoznala te je Kino Zona primljena prvo u Kino Mrežu, potom i u CICAE, najveću svjetsku organizaciju art kina, a naposlijetku i nagrađena nagradom Grada Zadra za posebna dostignuća u području kulture. Sav trud je izgleda pao na plodno tlo te se nazire kraj prostornoj improvizaciji.

'Procesom mapiranja potencijalnih prostora za obnovu i stavljanje u funkciju kina, u suradnji s pročelnicom za Kulturu i sport Grada Zadra, Dinom Bušić, iskristalizirao se nekadašnji Dom Sindikata kao najbolja opcija. Riječ je o više od sto godina staroj zgradi iz talijanskog doba kojoj bi se tako udahnuo novi život. U zgradi već postoji idealna dvorana koja treba tek manje zahvate, a lokacija je savršena s obzirom da je izdvojena od gradskih gužvi, a opet u centru grada. Dugi niz godina njegujemo izvrsnu suradnju s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Ministarstvom kulture te Gradom, pa nakon obavljenih inicijalnih razgovora u kojima se utvrdila obostrana želja i namjera da se dođe do realizacije, izvjesni su daljnji susreti tijekom ljeta i jeseni s zajedničkim ciljem da Zadar dobije primjereno nekomercijalno kino' izjavio je Andrej Fric, voditelj Kino Zone.