crna rupa

Hrvoje Majer: S novim ateljeom moj proces slikanja postaje izložen javnosti

15.11.2023 u 09:52

Bionic
Reading

U desetoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo slikara Hrvoja Majera, koji je krajem listopada otvorio izložbu EG(O)ZORCIZAM koja obuhvaća novi ciklus njegovih radova

EG(O)ZORCIZAM je novi ciklus radova slikara Hrvoja Majera inspriran fragemntima budističke filozofije iz filma “Revolver”, Guyja Rietchiea.

Hrvoje Majer se ovog puta predstavlja velikim formatima crteža u tehnici ugljen i pastel, te s nekoliko ulja na platnu. Izložba se bavi odnosom pojedinca i njegovog ega. Ego je u prikazu suca, kritičara i onog koji sumnja, a umjetnik, pojedinac, onaj koji pokušava “istjerati” i očistiti um od glasa sumnje i odustajanja.

Njegov atelje u Vlaškoj ulici je novi prostor za umjetnost, interaktivnog i otvorenog tipa. Funkcionira kao atelje, galerija i edukacijski prostor. Galerije su posjećene uglavnom na dan otvaranja izložbe i onda ostaju prazne do idućeg otvaranja, dok su umjetnički ateljei izolirani od javnosti i proces stvaranja nije vidljiv. Majer je odlučio to promijeniti.

"Kroz veliki izlog u mom prostoru proces slikanja i edukacije postaje konstantno izložen javnosti i kontinuirani je performans. Tečajevi crtanja i slikanja traju u okruženju kvalitetne umjetnosti te interakcija s istim i vizualna spoznaja pripremaju novu kvalitetniju publiku za vizualne umjetnosti", kaže Majer koji je kao student na Akademiji likovnih umjetnosti bio jedan od začetnika i organizatora poznate manifestacije Cash & Carry, gdje mu je bila namjera izložiti procese i umjetničku praksu studenta te potaknuti direktnu dijalog i prodajnu razmjenu s publikom. Cash & Carry jos uvijek uspješno živi, a njegov projekt je nastavak i manifestacija istog na individualnoj razini.

S Hrvojem Majerom u novoj Crnoj rupi pričamo o njegovoj posljednoj izložbi, ateljeu u Vlaškoj ulici koji je postao jedno od omiljenih okupljališta obožavatelja dobre umjetnosti, ali i o njegovim počecima, studiju u Londonu te povratku u Zagreb.