PRODUKCIJA SUTJESKA FILMA

Sarajevska škola dokumentarnog filma u Tuškancu

14.04.2016 u 09:59

Bionic
Reading

U utorak, 19. travnja, u kinu Tuškanac, od 19 i 21 sati, na još jednom Kratkom utorku, nakon više od 30 godina u Zagrebu će se moći vidjeti filmovi slavne Sarajevske škole dokumentarnog filma

Riječ je o kratkim dokumentarnim filmovima iz produkcije Sutjeska filma, snimljenim 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, koji su u to vrijeme bili nevjerojatno uspješni na svjetskim festivalima, pogotovo onom u Oberhausenu, da bi zatim pali u zaborav, i prije sedam godina bili ponovo otkriveni na senzacionalno primljenoj retrospektivi na istom festivalu. Danas nepostojeća producentska kuća Sutjeska film producirala je filmove tiše i osjetljivije od tada prevladavajućeg crnog vala, ali ne manje kritičke angažirane, ironične i obojene crnim humorom. Prikazat ćemo 14 filmova u dva programa, sve s 35-mm kopija, a filmove će predstaviti jedan od najznačajnijih redatelja škole - Vlatko Filipović.

Program koji ćemo vidjeti predstavlja blago skraćenu verziju onog koji je 2009. reprizno prikazan uz ovacije publike na festivalu u Oberhausenu (a potom i diljem Europe - u Ljubljani, Sarajevu, Winterthuru, Solunu...) koji su nakon intenzivnog istraživanja po bosanskim filmskim arhivima sastavili voditelj arhiva oberhausenškog festivala Carsten Spicher i kustosica i umjetnička direktorica festivala GoEast u Wiesbadenu Gaby Babić kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Javnom ustanovom Kinoteka Bosne i Hercegovine i Oberhausen Film Archiveom, a ulaz na njega je 10 kuna.

Detalje o programu možete saznati OVDJE.