MINI MARATON U BOOKSI

Sandorf u Zagreb dovodi dobitnike Nagrade EU za književnost

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 21.01.2020 10:46
  • Objavljeno 21.01.2020 u 10:43
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

Izdavačka kuća Sandorf 21. i 22. siječnja u zagrebačkoj Booksi organizira Mini Maraton na kojem će predstaviti dobitnike Nagrade Europske unije za književnost. U sklopu događanja predstavit će se Antonis Georgiou (Cipar), koji je Nagradu EU za književnost dobio 2016., za knjigu 'Album priča', Nenad Joldeski (Makedonija), koji je nagrađen 2016. za zbirku priča 'Svak sa svojim jezerom' i Kalin Terzijski (Bugarska), dobitnik nagrade 2011., za knjigu 'Postoji li netko tko vas voli'

Antonis Georgiou će u Booksi, u sklopu 'Prve etape: Mediteran', nastupiti 21. siječnja u 19:30 sati, a uz njega će biti njegov prevoditelj 'Albuma priča' na hrvatski, Martin Muhek, potom povjesničar Tvrtko Jakovina te urednik Darko Milošić i izdavač Ivan Sršen iz Sandorfa.

'Album priča', kažu iz Sandorfa, polifonijski je komponirana 'pripovijest', šareni mozaik koji prikazuje jedan otok, jednu zemlju i njezine narode. Djelići tog mozaika su priče što se isprepleću i nadovezuju jedna na drugu, a koje govore o obitelji, životu, ljubavi, ratu, smrti, povijesti, izbjeglicama i imigrantima, o (ne)toleranciji... Među njima razasuti su novinski isječci, recepti, dječji crteži, pjesme i dakako mnoštvo fotografija iz obiteljskih albuma; fragmenti labavo povezani u cjelinu koja, poput života samog, ostaje u konačnici nesvodiva na jedan zajednički nazivnik.

Idućeg dana, 22. siječnja, u sklopu 'Druge etape: Balkan', u Booksi u 18 sati nastupa Nenad Joldeski, u društvu makedonistice Mirte Jurilj te urednika Darka Milošića i Matka Abramića. Njegova 'Svak sa svojim jezerom', kažu iz Sandorfa, zbirka je sugestivnih poetičnih malih priča pisanih nepretencioznim minimalističkim stilom u duhu postmodernizma, koje anegdotalno, uz primjesu magičnog realizma, tematiziraju ugrožene urbane topose, nestabilnost identiteta i dihotomiju ljubavi i tuge, egzistencije i smrti, stvarnosti i fantazije.

Cinizam natopljen alkoholom

Nakon njega, u 19.30 sati predstavlja se Kalin Terzijski s knjigom 'Postoji li netko tko vas voli'. Sudjeluju i autorova prevoditeljica Ana Vasung, bugaristica Marijana Bijelić i izdavač Ivan Sršen.

'Autorov cinični pogled na ljude uglavnom je natopljen alkoholom, koji je važna, gotovo ontološka prtljaga mnogih likova u ovoj knjizi te uglavnom služi kao sredstvo za otupljivanje oštrih rubova već unaprijed razbijene egzistencije. Njegovi pomalo groteskni likovi paradiraju tim književnim univerzumom, pronalazeći u crnom humoru podnošljivost postojanja', kažu iz Sandorfa.

Sjaj i smrt Portugala

U sklopu Mini Maratona, 21. siječnja, na samom otvaranju događanja u 18 sati, u Booksi će početi razgovor o knjigama 'Sjaj Portugala' Antónia Lobo Antunesa, u izdanju Sandorfa, i 'Smrt Portugala i drugi eseji' Miguela Reala (Jesenski i Turk). Sudjelovat će prevoditelji prevoditelji Tanja Tarbuk i Dean Trdak te urednici Darko Milošić i Ivan Sršen.

Roman 'Sjaj Portugala', kažu iz Sandorfa, knjiga je iz koje 'prosijava poezija i ludilo, kaustična samomržnja i foknerovski zadah truljenja nekoć imućne i ugledne kolonijalne obitelji čijim potomcima trnu zubi jer su se preci prejedali kiselim grožđem, a čiju dezintegraciju pratimo kroz na trenutke halucinantne monologe likova koji nas u furioznom tempu vode od Angole do Portugala, od sedamdesetih do devedesetih godina prošloga stoljeća'.

'Smrt Portugala i drugi eseji' zbirka je eseja u kojima autor prikazuje četiri osnovna kulturna kompleksa koja određuju Portugal već više od devetsto godina njegove povijesti. Propituju se i bolećivi pesimizam Portugalaca, njihova kulturološka ikona zvana saudade, odnosno čežnja, snažan utjecaj isusovaca u portugalskom društvu te sebastijanizam.

António Lobo Antunes rodio se 1942. godine u Lisabonu. Završivši medicinu, specijalizirao je psihijatriju. Živio je i radio kao liječnik u Engleskoj, Njemačkoj i Belgiji. Nakon objavljivanja prvog romana 1979. godine, Memória de Elefante ('Slonovsko pamćenje'), posvećuje se samo književnosti. Godine 2003. dobio je nagradu União Latina za cjelokupno djelo, a 2007. nagradu Camões, najvažniju nagradu za književnost na portugalskom jeziku. Preveden je u dvadesetak zemalja i predlagan za Nobelovu nagradu. Do danas je napisao preko petnaest romana, za koje je višestruko nagrađivan.

Miguel Real književni je pseudonim Luisa Martinsa,rođenog 1953. u Lisabonu, pisca, esejista i profesora filozofije. Piše za najpoznatiji portugalski časopis za književnost i kulturu Jornal de Letras, a suradnik je i u brojnim drugim časopisima i novinama u Portugalu i u inozemstvu. Napisao je više od pedeset knjiga eseja, drama i romana. Dobitnik je mnogih vrijednih nagrada među kojima Nagrada za fikciju Portugalskog društva pisaca, Nagrada za esej Portugalskog društva pisaca, Nagrada Fernando Namora za književnost, Nagrada Jacinto do Prado Coelho Portugalskog društva književnih kritičara i druge.

Oba dana Mini Maratona odabrane ulome iz predstavljenih djela čitat će glumac Frano Mašković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!