POTICANJE VJERSKE MRŽNJE

Ruski kustosi izbjegli zatvor, plaćaju kazne

13.07.2010 u 10:27

Bionic
Reading

Ruski kustosi Jurij Samodurov i Andrej Jerofejev na sudu su proglašeni krivima za poticanje vjerske mržnje u postupku koji je istaknuo sve veći utjecaj pravoslavne crkve u Rusiji i njezine veze s političkim vrhom

Na Samodurova i Jerofejeva su njihovi pristalice bacali cvijeće dok se čitala presuda u kojoj je najstroža kazna za krimen koji im se stavlja na dušu - trogodišnji zatvor - zamijenjena novčanom. Za svoju izložbu 'Zabranjena umjetnost' iz 2007., u kojoj su pomiješali pravoslavne ikone sa seksualnim prizorima i obilježjima pop-kulture, Samodurov će morati platiti 200 tisuća rubalja (oko 35 tisuća kuna) a Jerofejev 150 tisuća rubalja.

'Ja sam siguran da je ova odluka došla izravno od premijera Vladimira Putina i predsjednika Dmitrija Medvedeva, rekao je novinarima na izlasku iz sudnice Jerofejev, ugledni intelektualac koji je svojedobno bio kustos u moskovskoj Galeriji Tretjakov.

Vodeće kulturne ličnosti tražile su od Medvedeva da odbaci optužbe, govoreći kako se njima otvara novo razdoblje cenzure.

Među izlošcima su 2007. bili radovi poput ruske pravoslavne ikone ukrašene likom Mickeya Mousea, djela koje prikazuje ruskog generala kako siluje vojnika i Lenjinovu medalju iz sovjetskih vremena oko glave Isusa Krista.

Ruska pravoslavna crkva u velikom je usponu, a ruski su je političari poduprli kao glavnu vjeru u toj zemlji, što je uznemirilo oko 20 milijuna muslimana koji žive u Rusiji i sve one koji smatraju da bi država i vjera morale biti strogo odvojene.