MORALNA PANIKA

Ruska crkva optužuje Marqueza i Nabokova za pedofilski sadržaj

29.09.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Ruske pravoslavne crkve pozvao je državu da istraži i zabrani knjige Vladimira Nabokova i Gabriela Garcie Marqueza zbog toga što se u njima navodno promovira pedofilija

Svaka organizirana religija prije ili kasnije dođe u situaciju da pročita još neku knjigu osim one jedne koju smatraju svetom, što onda zna dovesti do iritacije vjerskih živaca, naročito ako je riječ o knjizi koja je bolje napisana od Biblije.

Vatikan je tako stoljećima imao indeks zabranjenih knjiga, muslimani pak vjeruju da je sve u Kuranu direktna riječ Božja, a sada svjetski mediji javljaju da su remek-djela suvremene svjetske književnosti izazvala moralnu paniku u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Glasnogovornik Moskovske patrijaršije Vsevold Čaplin je tako u radijskom intervjuu izjavio da bi država trebala istražiti, pa onda i zabraniti romane 'Lolita' Vladimira Nabokova i 'Sto godina samoće' Gabriela Garcije Marqueza. Pop Čaplin je izgleda pročitao Nabokova i Marqueza, i jedino što je shvatio iz dva spomenuta romana jest da oni, kako kaže, opravdavaju pedofiliju.

Čaplin nije precizno objasnio kako bi se trebala provesti istraga koju traži, i treba li moskovska policija na informativni razgovor pozvati Humberta Humberta ili cijelu obitelj Buendia, a ako se oni ne odazovu, onda pak ekshumirati Nabokova te izdati međunarodnu tjeralicu za Marquezom? No zato je dodao u izjavi za agenciju Interfax da njihove knjige 'romantiziraju perverzne strasti koje ljude čine nesretnima' te zaključio da je 'očito kako popularizacija ovih romana neće naše društvo učiniti moralno sretnijim'.

Ideji glasnogovornika Moskovske patrijaršije suprotstavio se Mihail Švidoki, Kremljev izaslanik za međunarodnu kulturnu suradnju, koji smatra da bi policijska istraga Nabokova i Marqueza opasno naštetila imidžu Rusije.

U tom kontekstu britanski Guardian podsjeća da Pravoslavna crkva sve više pokušava utjecati i kontrolirati ruske društvene tokove. Crkva se hvali sa sto milijuna vjernika u Rusiji, iako ankete pokazuju da je tek pet posto Rusa iskreno u svojoj vjeri. Doduše, treba i podsjetiti da Vladimir Nabokov, rođeni Rus koji je nakon Oktobarske revolucije izbjegao na Zapad, nije imao sreće s objavljivanjem svojih dijela u Sovjetskom Savezu, koji je cijeli njegov opus proglasio pornografskim i zabranio ga.