POBUNA IZ SKANDINAVIJE

Rusija je izbačena s Eurosonga, a Izrael ne. Neke to ljuti, poput mame Grete Thunberg

02.02.2024 u 21:02

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana pojačao se pritisak na Europsku radiodifuznu uniju (EBU) da izbaci Izrael s natjecanja za Pjesmu Eurovizije. Inicijativu predvode izvođači i glazbeni producenti iz skandinavskih zemalja koji su u izraelsko-palestinskom sukobu otvoreno stali na stranu Palestine. EBU je danas još jednom odbio njihovu inicijativu

Otvoreno pismo objavljeno u najpoznatijem švedskom listu Aftonbladet potpisalo je više od 1.000 glazbenih umjetnika iz zemlje domaćina Eurosonga, Švedske. Oni navode da Europska radiodifuzna unija dopuštanjem Izraelu da sudjeluje na Eurosongu pokazuje 'izuzetan dvostruki standard koji potkopava kredibilitet organizacije'.

'Činjenica da su zemlje koje se stavljaju iznad humanitarnog prava dobrodošle da sudjeluju u međunarodnim kulturnim događajima trivijalizira kršenje međunarodnog prava i čini patnju žrtava nevidljivom', stoji u pismu među čijim potpisicima su velike švedske zvijezde, pjevačice Robyn i Fever Ray, folk duo First Aid Kit te bivši švedski natjecatelji na Euroviziji kao što su Eric Saade i Malena Ernman, mezzosopranistica operne pjevačice koja je i majka klimatske aktivistice Grete Thunberg.

Pismo je objavljeno nakon slične peticije koju je potpisalo oko 1400 umjetnika iz Finske i Islanda koji su također pozvali da se Izrael isključi iz natjecanja za pjesmu koje će se održati u Malmöu od 7. do 11. svibnja.

  • +4
Loreen - pobjednica Eurosonga 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

'Razumijemo zabrinutost i poglede na trenutni sukob na Bliskom istoku. Ne možemo ignorirati duboku patnju onih koji su zahvaćeni ovim užasnim ratom. Međutim, Eurovizija je nepolitički glazbeni događaj i natjecanje između javnih emitera koji su članovi EBU-a, a ne natjecanje između vlada', napisao je direktor EBU-a Noel Curran u izjavi objavljenoj u petak.

Prema njegovim riječima, upravna tijela organizacije pregledala su popis sudionika ovogodišnjeg natječaja i zaključila da je izraelski javni radio i televizijski kanal KAN ispunio sva pravila natječaja za ovu godinu te, baš kao i proteklih 50 godina, može sudjelovati.

'Svjesni smo mnogih glasova koji pozivaju na isključenje Izraela iz ovogodišnjeg natjecanja na isti način na koji smo isključili rusku televizijsku kuću 2022. nakon invazije na Ukrajinu. Ali kako smo mi nepolitička medijska organizacija, usporedbe između ratova i sukobi su složeni i teški, to ne možemo raditi', nastavio je Curran, istaknuvši da je prije dvije godine EBU izbacio Rusiju jer su ruski emiteri uporno kršili obveze članstva i vrijednosti javnog servisa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Eurovision Song Contest

'Odnos između KAN-a i izraelske vlade bitno se razlikuje od odnosa između ruskih članica EBU-a i države - izraelska je vlada prijetila zatvaranjem emitera posljednjih godina', naglasio je, dodajući da je EBU usklađen s drugim međunarodnim organizacijama, primjerice sportskim savezima, koji i dalje imaju 'uključiv stav prema izraelskim sudionicima na velikim natjecanjima'.

Curran je zaključio izjavu rekavši da EBU 'ostaje posvećen tome da Eurovizija ostane nepolitički događaj koji nastavlja ujedinjavati publiku diljem svijeta kroz glazbu'.