BALKANSKI LOBI

Poznat redoslijed nastupa na Eurosongu: Srbija, Hrvatska i Slovenija u istom polufinalu

30.01.2024 u 20:53

Bionic
Reading

Nešto više od 100 dana ostalo je uoči novog izdanja Eurosonga u švedskom Malmöu, a u gradu domaćinu sada je održan tradicionalni ždrijeb redoslijeda nastupa

Na službenoj ceremoniji, koju su na zabavan način povezale Pernilla Månsson Colt i Farah Abadi, gradonačelnik Liverpoola Steve Rotheram, koji je predstavljao prošlogodišnjeg grada domaćina, prvo je uručio eurovizijsko obilježje gradonačelnici Malmöa, Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Kako je teklo izvlačenje?

Zemlje sudionice 68. izdanja Eurosonga (31) bile su podijeljene u nekoliko različitih zdjela, kako bi se što je više moguće izbjeglo susjedsko glasovanje. Prvo su iz spremnika izvukli skrivene listiće s nazivom države, zatim spremnik s listićima na kojima je pisala prva ili druga polufinalna večer te na kraju spremnik s listićima na kojima piše prva ili druga polovica polufinala. Ovaj ždrijeb je pripremljen kako bi zemlje mogle detaljnije planirati svoj dolazak na Eurosong.

The Semi-Final Draw Izvor: Društvene mreže / Autor: ESC

U prvoj zdjeli bile su Albanija, Austrija, Švicarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija (isto kao i prošle godine). U drugoj Danska, Australija, Finska, Island, Norveška, Švedska i Estonija. U trećoj Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Izrael, Latvija, Litva i Ukrajina. U četvrtoj Cipar, Grčka, Irska, Malta, Portugal i San Marino, dok su se u petoj zdjeli pronašle Belgija, Češka, Nizozemska, Moldavija, Poljska i Luksemburg.

Prva polufinalna večer, 7. svibnja 2024.

U prvoj polovici prve polufinalne večeri nastupaju Ukrajina, Cipar, Poljska, Srbija, Litva, Hrvatska i Irska. U drugoj nastupaju Slovenija, Island, Portugal, Luksemburg, Azerbajdžan i Moldavija. Švedska, Velika Britanija i Njemačka također će moći glasovati u polufinalnim večerima.

Druga polufinalna večer, 9. svibnja 2024.

U prvoj polovici druge polufinalne večeri nastupit će Austrija, Malta, Švicarska, Grčka, Češka, Albanija, Danska i Armenija, dok nas u drugoj polovici očekuju nastupi Izraela, Estonije, Gruzije, Nizozemske, Norveške, Latvije, San Marina i Belgije. Španjolskoj, Italiji i Francuskoj također će biti omogućeno glasovanje u polufinalnim večerima.

Put do finala

Deset najboljih zemalja iz svakog pretkola plasirat će se u finale koje će se održati 11. svibnja u Malmöu. U velikom finalu čut ćemo ukupno 26 najboljih pjesama, budući da Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britanija (kao pet velikih zemalja) i Švedska (kao prošlogodišnja pobjednica) već imaju zajamčeno mjesto u velikoj završnici. ​

  • +4
Loreen - pobjednica Eurosonga 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia